Kärlek

Kärleken är tålig och mild. Kärleken avundas inte, den skryter inte, den är inte uppblåst. Den beter sig inte illa, den söker inte sitt, den brusar inte upp, den tänker inte på det onda. Den gläder sig inte över orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Kärleken upphör aldrig. 1 Kor 13: 4-8

När Paulus beskriver kärleken i det kapitlet skriver han att kärleken är tålmodig, god, mild, den är inte avundsjuk eller att den skulle göra sig något mer än den är. Kärleken beter sig inte illa eller är egoistisk, den varken brusar upp eller tänker på det onda.

Kärleken är istället glad över sanning och rätt. ”Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den”. Om vi skulle beskriva den versen ur bibelstället kan vi förklara det så här: kärleken är seg, den går inte sönder direkt utan håller ut och klarar sig genom stunder då allting känns svårt och tungt. Kärleken tror det goda om de människor vi har omkring oss och ger oss hopp om en bra framtid.

Hur förklarar vi det här så att vi människor lätt kan förstå det? För det första ser vi att allting som finns beskrivet om kärleken passar till alla relationer som vi har mellan människor, vare sig det är i relationen vi har med någon i vår familj, om det är till en partner eller om det är i relationen vänner emellan.

Det andra vi kan konstatera att kärleken vill bara gott. När vi känner kärlek för varandra betyder det att vi vill att personerna omkring oss ska ha det bra. Vi beter oss också på ett sådant sätt att de som finns omkring oss ska må bra, vi är ex. vänliga, hjälpsamma, lyssnande och respektfulla.

Visst kan det gå så att vi ibland sårar andra eller oss själva. När sådant händer får vi ställa saken tillrätta genom att be om förlåtelse. Kärleken till varandra gör att vi får dåligt samvete om vi inte reder ut saken och ber varandra om förlåtelse.

Det som är viktigt att komma ihåg är att kärlek inte bara är en känsla. Kärlek är att göra det som är rätt mot dem som vi har omkring oss för att det är rätt. Visst finns det känslor med i kärlek, men känslorna styr inte kärleken.

Kärlekens lov brukar ofta läsas inför fastetiden. Det som Jesus gjorde för oss på korset, det är så som kärlek är på riktigt. När vi nu är inne i fastetiden innan påsk får vi komma ihåg vad Jesus gjorde för oss på korset, hur Jesus är kärleken som person. Vårt största uppdrag i livet är att älska Gud och de människor som vi har omkring oss.

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. Joh 3:16