En ung mammas drömmar går i uppfyllelse på Rhodos

Min förman i Helsingfors tycker att vi åtminstone skall lära oss de grekiska bokstäverna. Rent praktiskt skulle det vara nyttigt, eftersom vi nu måste tolka omslagsbilderna då vi köper något. Efter första butiksresan kom jag hem med sminkborttagningsmedel istället för hudkräm. Första matbutiksresan 6 km hemifrån tog fyra timmar. Två grekiska ynglingar förbarmade sig till slut över prästfrun och mig och våra matkassar och förde oss äntligen hem. Våra män rymdes inte med i den lilla bilen så de kom hem ganska mycket senare.

- Vi är i Grekland. Detta är Grekland! skrattade de unga männen då vi undrade var bussen dröjde och varför taxin inte svarade. Vi hoppas att lika fina gentlemän och kvinnor hittas i Finland i motsvarande situationer.

Till nya arbetslandets förmåner hör morgon- och eftermiddagssimning i härligt rent vatten. Vi bor i enkla, välförsedda lägenheter som hyrs ut av franciskanermunkarna. Naturliga inslag i grekiska vardagen är kackerlackor. Efter att min man mött en då han steg in i badrummet så knackar jag på dörren först och tänder lampan i god tid före jag skall stiga in, så förhoppningsvis denna " enda" kackerlacka förstår att göra sig osynlig då jag kommer!

Vi är grannar med Santa Maria kyrkan och bor vägg i vägg med klostret. Vårt tak är deras golv. Fader Luke förevisade oss det fina klostret och dess trädgård. Vägg i vägg med kyrksalen ligger The Holy Geist Chapel- Pyhän hengen kappeli. Där ordnar vi sångaftnar varje onsdag kl. 19 och kvällsmässa varje söndag kl. 19.

Rodoksen suomalainen seurakunta är en liten församling vars besökare växlar med turisterna, trots att det finns ett inslag av lokala finländare. Fram till slutet av oktober kommer det varje vecka nya besökare till Rhodos från Finland. Vi hoppas få möta många av dem i kyrkan!