Jorden kan du inte göra om 

Sockor och mat i paket.På tisdag förmiddag delas ungefär 400 matkassar här vid Santa Maria. Då är det livlig trafik här. Tidigare när turister deltagit i sångkvällar och mässor har vi ofta tagit kollekt just för mathjälpen. Mathjälp ordnas också i de flesta finländska städer så det är inte så annorlunda.

Jag funderar mycket på hjälpandets strukturer och varför det skall vara så svårt med öppenhet och varför flyktingar eller andra hjälpbehövande blir politiska spelknappar. Den första bilden är från ett nedlagt slakteri dit de flyktingar som kommer till Rhodos hänvisas. Nu bor här "bara" ca 200. Men om du som utländsk medborgare ( även om du skulle ha bott här länge ) tar dig friheter att hjälpa på ditt sätt så finns det möjlighet att du inte mera får verka här ... tex som katolsk präst, finsk präst, finsk kantor mm. Fader Luke fick ordnat så att tre höggravida kvinnor från flyktingstället fick ett annat boende. Hur öppet det kunde ske vet jag inte. Eftersom flyktingarnas "rum" inne i slakteriet med delvis öppet tak byggs av filtar och annat tillgängligt material så önskade de plast som skydd för regnet sedan då vintern kommer men eftersom där också är bristfälliga och direkt farliga elanslutningar så innebär det risker om det börjar brinna.

I butiken när vi skulle handla för matkassarna försökte jag tänka mig in i vad som skulle passa att köpa. Jag skäms över att jag varit så priviligerad att jag alltid fått välja själv vad jag sätter i munnen. De här människorna får ta emot vad som ges.

Från vår hemstad fick vi en kappsäck full av sockor, babysaker, ponchon, tröja, filtar som Inger, Ulla och Lilly hade gjort. Det är hjälp på en nivå som man inte kan göra politik av; kanske var det ca 70 - 80 sockor + de andra sakerna men det känns som om det var så mycket mer för det har berett så mycken glädje också åt mellanhänderna. Stig Dagermans dikt är en bra målsättning:

 

" Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ.

Endast en sak kan du göra, en annan människa väl.

Men detta är redan så mycket, att själva stjärnorna ler

En hungrande människa mindre betyder en broder mer "

 

Två fönster på en rappad vägg.

Sockor.