Perspektiv

I vår hemstad sitter gubbarna på caéer eller på bänkar i något köpcentrum. Här möts de i vattnet i arla morgonstund och guppar i vattnet tillsammans medan de högljutt diskuterar . Kvinnorna är minst lika högljudda och har sin egen samling - de har ofta roliga huvudbonader så man får

lätt syn på gruppen. Ibland pratar båda grupperna med varandra.
Precis som vi så utbyter de tankar om världssituationen och just nu är det aktuellt med Erdogan bakom bergen mitt emot där vi simmar. Redan för en vecka sedan beordrade han sina generaler att sänka ett grekiskt örlogsfartyg men generalerna vägrade. Det handlar bl.a om olja ,gas och territorialvatten. Gräl blir ofta värre då det är kris - och genom krig kommer man också åt turismen. Krig är effektivare än coronan? Spekulationer ...javisst! På tal om coronan så är det svårt att få fakta om situationen på Rhodos.
Och finns det inga uppgifter så sprids rykten. Alla dessa hotmoln står i skarp konflikt med den ljuvliga sommarvärmen och oförtröttliga solen och det trettio gradiga havet!Några simmare fick imorse upp en bläckfisk som de nogsamt tog vara på.

Jag tänkte på hyrbilen som vi skall få idag och vi skall passa på att prova en annan badstrand eftersom vi skall efter lite saker från östra sidan av ön - vi skall träffa en för oss ny ung finländsk bekantskap som ville vara med och bidra till hemkirppisen som vi ordnar på lördag för Kolymbia vårdhem och Kvinnobankens kampanj. Vi skall också passa på att köpa mat till fransiskanernas Caritashjälp som vår kyrka stöder.

På tal om kirppissakerna ...jag trodde som småbarnsmamma att det är färdigt städat sedan då man kommer upp i åren! Men icke!
Inom tio år så måste jag byta tre gånger arbetsrum på min arbetsplats i Karleby svenska med allt vad det innebär av genomgång av noter och papper. Vi flyttade från egnahemshus med kallvind där vi bott 30 år via tillfälligt boende ( ! ) till en lägenhet, våra stugor på Tankar har krävt ett par år av inventering och pågår ännu .. och så är jag här där två lägenheter skall tömmas ( dock inte helt )!

Jag har inte lärt mej ... utan fördjupar mej i papper och noter och står med saker i handen. Igår hittade vi 16 härliga S.Bavari Royal Fine Porcelaine kaffekoppar och riktigt "mommiga " finmönstrade tunga glasassietter och jag hör mej själv säja till min man: Dehär skulle nog vara fina! Synd att vi inte får rum för dem i kappsäcken! Och jag som aldrig dricker kaffe och bjuder gästerna på kaffe ur muggar fast jag har kaffekoppar i skåpet. Och assietter har jag men inte lika fina förstås....

Just nu kan jag dock inte bifoga foton av de fina kopparna eller assietterna. På min näthinna ( och kanske på din ) finns bilder från branden i flyktinglägret Moria på Lesbos. Det har varit rätt tyst i media om flyktingsituationerna sedan coronan bröt ut. Inte är vi väl så bra på att hjälpa varandra på det personliga planet heller men nog fungerar det dåligt ( och har fungerat dåligt ) länder emellan!

Hoppas och ber om nya möjligheter! Och ber om en ny tillvaro för alla dessa som nu flyr undan brand, krig och hungersnöd.
Herre, förbarma dej! Kyrie eleison! 

Noter till sången Om