Julstämning

Vi lever nu i en mörk tid. Några veckor till och vi har nått vintersolståndet – Årets mörkaste dag. Snömängden är som vanligt i minsta laget (eller ingenting alls) och plusgraderna hänger envist med. Jag tror att detta är en tid som tar hårt på mångas humör. Många människor som tenderar att vara glada och fulla av energi mister sin entusiasm. Den ersätts med trötthet och en känsla av vemod. Detta förstärks säkert ytterligare av att vi också har Coronan som hänger som ett mörkt moln över oss.

Det som jag (och antagligen många med mig) saknar allra mest denna tid är snön. Varje vinter med brist på snö känns som en ständig påminnelse om att vi lever i en värld som håller på att gå sönder. Varje storm som kommer och går för mina tankar till bilden av en gravid kvinna med födslovärkar. Hon har sammandragningar som till en början är lätta och sporadiska, men allt efter som tiden går blir de mer regelbundna och intensivare för att sen utmynna i det underbara som ska ske – ett nytt liv.

Jag tror att många ägnar mycket tid (och kanske pengar?) åt att försöka skapa julstämning. Det finns som en längtan i oss alla att vi vill uppleva de där vintrarna med den där idylliska julstämningen. Man inleder med ”lillajul-kyrka” på första advent. Sen pyntar man huset med juldekorationer och ljus, bakar, pyntar en gran i vardagsrummet, sätter på julmusik hemma (och kanske besöker vackraste julsånger?) för att sen ha en mysig familjekväll på julafton och avsluta julen med julotta/julnattsmässa. Andra å sin sida åker kanske till Lappland (i jakt på snö?) för att uppleva samma julstämning.

Jag tror att denna längtan som vi försöker fylla är en evighetslängtan. Den är ett uttryck för en närvaro, en frid vi skulle vilja uppleva. Vår jul-kommersialism erbjuder sig att stilla denna längtan med att köpa massa saker, och det gör den också i viss mån. Men den klarar aldrig av att mätta vår längtan. Den lämnar oss med en känsla av tomhet, trots alla våra försök att mätta denna längtan. Eftersom vår längtan är en evighetslängtan är det bara Gud som kan fylla den. Vår längtan är i grund och botten en längtan efter Honom. Vi är skapade för evigheten - det nya liv som kommer att vara i gemenskap med Honom.

Sätt inte all din tid och pengar på att försöka jaga julstämning - du kommer bara att bli besviken. Sök först Herren, så tror jag nog den äkta julstämningen infinner sig också. Eller borde jag kanske kalla den julfrid? Akta dig bara för att reducera Gud till ett medel för att nå julstämning. Det är inte julstämningen du söker genom Honom, det är Han själv som är den frid du söker.

 

Stämningsfull julbild med tallris, ljus och julbollar.