Närvaro

Är tacksam över att vara tillbaka på jobb efter sommarens semester. Det är underligt hur man vänjer sig vid att livet ska vara på ett visst sätt. Ha en viss rytm. Har för första gången i mitt liv upplevt ledighet som något betungande. Något som bryter en invand rytm i tillvaron. En ledighet som man trodde skulle innebära vila, lugn och ro, men som i praktiken blev full av projekt och plågsamma påminnelser om allt som ”borde” göras hemma. Inser att det är en stor svaghet hos mig själv att inte kunna leva i nuet, att ständigt leva med tankarna i framtiden.

Samtidigt har förstås inte allt varit tungt. Ett av de stora glädjeämnena har varit att få fira gudstjänst tillsammans som familj. Att bara få vara i kyrkorummet utan att behöva ha ansvar för något. Att bara få leva med i gudstjänstens puls. Att bara få vara... närvarande. Möta Gud som alltid är närvarande. Är det inte så att det ofta är vi själva som är det största hindret för Guds närvaro i våra liv? Vi fyller så fort våra liv med en massa annat som splittrar oss och gör oss okänsliga för Hans närvaro. Var det inte Augustinus som sa (vid en tillbakablick på sitt liv) att: ”Du (Gud) var alltid hos mig. Det var jag som inte var hos dig”. Vad skönt ändå att få vila i att Gud alltid är närvarande, oavsett hur jag själv råkar känna för stunden.

Inser så här i en post-corona tid (hoppas jag) hur viktigt det är att få närvara. Det finns något värdefullt i att vara närvarande. Vi får vara tacksamma över att kunna följa med streamade gudstjänster och evenemang. Det är på många sätt en lyx. Samtidigt kan aldrig en stream ersätta något så dyrbart som närvaro. Det är på något vis ofrånkomligt att man känner sig frånvarande med en stream. Man är liksom inte delaktig på samma sätt. Inte närvarande.

Gemenskap är en viktig del av det kristna livet. Gemenskap i Kristus. Det är en sådan gemenskap vi har och upplever då vi samlas till gudstjänst och andra andliga sammanhang. En gemenskap där Gud är mitt ibland oss. Närvarande på ett alldeles speciellt sätt. Vi får vara tacksamma över att kunna vara närvarande tillsammans igen. Närvarande inför Gud.

 

Kvist med lönnlöv i höstens färger i gult och orange.