Nyheter

 

Öppet hus med historiska orgelpipor

Publicerad: 20.08.2013

 

Nästa vecka kommer både finländsk och tysk expertis att bekanta sig med orgeldelarna från den gamla Gustav Normann-orgeln i Karleby från 1879 samt den av Eberhard Friedrich Walcker & Co byggda orgeln från år 1881.

(Bild) Åke Kortell (fr. v.), Jens Sundström, Matti Pohjoisaho, Lazarus Noon och Sven Finell var med tidigare i sommar då orgeldelarna från den gamla Normann-orgeln flyttades till begravningskapellet invid sockenkyrkan. Nästa vecka torsdagen 22.8 har allmänheten möjlighet att träffa både tysk orgelexpertis och organister på torsdagen en timme före orgelkonserten till förmån för orgelrestaureringsprojektet.

Med talkokrafter flyttades orgeldelarna från en sädesbod vid prästgården till det gamla begravningskapellet, i folkmun kallad Lukå, invid sockenkyrkan.
Walckerorgeldelarna finns nedpackade i lådor och kommer att flyttas till en hall i Såka i slutet av veckan för att expertisen skall kunna undersöka möjligheterna att ta till vara orglarna för eftervärlden. De har legat drygt 60 år i gott förvar.
Båda orglarna är över 100 år gamla och blev byggda under den gamla goda tiden i orgelbyggeriets historia så det finns stora chanser att dessa unika orglar kan tas i bruk igen.

För allmänheten ordnas öppet hus torsdagen 22.8 i det gamla begravningskapellet Lukå i samband med en orgelkonsert till förmån för orgelrestaureringsprojektet.
En timme före konserten som börjar kl 20 är det möjligt att komma till kapellet och se de olika orgeldelarna - mest olika sorters orgelpipor. Orgelbyggare och organister finns på plats och berättar om de historiska orglarna.
I konserten, som börjar kl 20, medverkar organisterna Ritva Göös, Christian Ahlskog, Tuomo Viherjuuri, samt Matti Pohjoisaho, som i sommar arbetat med projektet.
(Kristina Klingenberg)