Nyheter

 

Förening för vänner av orgelmusik bildas i Karleby

Publicerad: 02.01.2015

Musikstaden Karleby berikas ytterligare då det bildas en förening som kommer att värna om orgelmusik och orglar.

Karleby är historiskt sätt en betydande orgelstad; i slutet av 1600 - talet fanns landets största och ståtligaste orgel i staden. Bara i städerna Karleby och Åbo fanns det orglar med två manualer.
Orgeltraditionen fortsatte sedan i Karleby sockenkyrka där estniske orgelbyggaren Gustav Normann byggde kyrkans första orgel 1879. Denna orgel har funnits i förvar sedan 1958 då den nedmonterades på grund av nyanskaffning.

I samband med renoveringsplanerna för Marie kapell blev det aktuellt med orgelfrågan eftersom nuvarande orgel var en tillfällig lösning då kapellet byggdes.
Tanken är att få ett fullgott instrument till kapellet; det behövs en bra orgel för begravningsmusiken. Normann- orgeln skulle ypperligt fungera i detta sammanhang.
Även med tanke på de ekonomiskt strama tiderna så skulle restaureringen av Normann- orgeln vara till fördel.
I arbetet med att ta fram Normann - orgeln och den andra historiska orgeln i Karleby som finns i förvar; en Walcker - orgel från 1881, deltog ett otal frivilliga och för det digra inventeringsarbetet stod kantorerna i Karleby med Christian Ahlskog i spetsen. Andra orgelkännare var också inkopplade.

Genom att bilda en orgelförening i staden erbjuds orgelintresserade att vara med och påverka inte bara genom att lyssna till konserter.
En orgelförening kan ordna orgelresor, seminarier och fördjupa sig på olika sätt i orgelkunskap och orgelmusik samt ordna kurser av olika slag.

Konstituerande möte hålls 15.1 kl 19 på orgelläktaren i stadskyrkan. Kvällen inleds kl 18 med en orgelafton där kantorerna i Karleby svenska och finska församling musicerar. Alla intresserade är varmt välkomna!

Foto: Kristina Klingenberg