Nyheter

 

Reformationen var årets tema under medeltida dagarna

Publicerad: 06.09.2017

Medeltida dagarna avslutas med en mässa i reformationens anda i sockenkyrkan på lördagen. Medeltida dagarna firades i september med reformationen som tema. Den medeltida paraden öppnade dagarna.

Paraden startade på torget och gick via Torggatan, Strandgatan, Seglet, Fabriksgatan och Storgatan och avslutades i Chydeniusparken med lite program. Redan i Chydeniusparken kunde man möta Luthers fru Katharina von Bora bland alla andra medeltida gestalter.

Lördagen inleddes med morgonbön i stenkyrkan i Övre Såka. Där välsignades de som pilgrimsvandrade från Såka till sockenkyrkan. Morgonmål intogs vid natursköna Pimjalo gård.

Vid ankomsten till marknadsområdet uppmärksammades pilgrimsvandrarna i samband med öppningen av dagarna. Det ordnades en procession genom området till kyrkan där man firade morgonbön och där pilgrimsbevisen delades ut.
Dagarna gästades av duktiga hästar och ryttare från Stall Rohan som förevisade medeltida tornerspel. Fäktarklubben från Uleåborg var med, och de många lokala arrangörerna ordnade fina aktiviteter för barnen. Den medeltida lunchen serverades i församlingshemmet under ledning av husmor Anna Kinnunen.

Årets föreläsare var Marja-Kaisa Heikkinen och Jussi Hanska. Hon talade om reformationen ur kyrkohistorisk synpunkt och han om reformationens samhälleliga betydelse. I kyrkan berättade Raul Pohjonen en historia om en kyrkljuskrona samtidigt som han lade ihop den.

Text: Kristina Klingenberg