Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkofullmäktige – beslut från mötet 24.3.2022

Ordförandes klubba.

Beslutet att sälja församlingshemmet i Björkhagen underställs kyrkostyrelsen för fastställelse

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände efter omröstning försäljningen av församlingshemmet i Björkhagen och beslutet underställs kyrkostyrelsen för fastställelse. Med rösterna 26-9 godkände kyrkofullmäktige kyrkorådets förslag att sälja Björkkorset. En person röstade blankt.
Den andra auktionsomgången på sajten Huutokaupat.com avslutades den  21.2.2022 kl. 12. Gemensamma kyrkorådet beslöt att i enlighet med förvaltningsdirektörens förslag att sälja objektet till den högstbjudande. Den fastighetsaffär som den första auktionsomgången ledde till strandade på köparens finansieringsproblem.

Gamlakarleby stadskyrkas uppdaterade projektplan och utrustning för strömning

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände den uppdaterade projektplanen för Gamlakarleby stadskyrkas renovering. De mest betydande tilläggen till projektplanen är reparation av ytterväggarna samt behovet av en mera omfattande renovering av dränering och avlopp.

Det gamla värmedistributionsnätet kan bibehållas, men däremot förnyas värmeväxlingen och fastighetsautomationen helt. Förutom att bygga ett maskinellt ventilationssystem övervägs att effektivera det nuvarande maskinella frånluftssystemet genom att bygga ändamålsenliga kanaler för tilluft.

Projektplanen beaktar även antalet toaletter i kyrkan, samt funktionalitet och tillgänglighet. Möjligheten att göra utrymmen mera barnvänliga undersöks också. Större flexibilitet har också önskats i kyrkosalens främre del.

Anskaffning av fast utrustning för att strömma evenemang på webben har planerats till samfällighetens åtta kyrkor. Eftersom det enligt kyrkolagen är fråga om en väsentlig ändring av kyrkosalen, begär gemensamma kyrkofullmäktige om kyrkostyrelsens utlåtande i ärendet.

Gamlakarleby stadskyrka har fungerat som pilotprojekt, och här har utrustningen installerats och testats. I de andra kyrkorna inleds installeringsarbetet under våren, och är klart till hösten.

Museiverket förordar Gamlakarleby stadskyrkas renoverings- och ändringsarbete enligt projektplanen.

Nyttjanderätts- och arrendeavtal för vindkraftsparkernas landområden godkändes

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände avtal angående tre olika vindkraftsprojekt. Besluten underställs domkapitlet i Uleåborgs stift för fastställelse.  

Avtalen gäller Akkalankangas och Pihtineva vindkraftsparker i Karleby samt Kaukasenneva i Kannus.

Avskrivningskriterierna för bestående aktiva fastställdes

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände kriterierna för avskrivning av samfällighetens bestående aktiva tillgångar från och med den 1 april 2022. Aktiveringsgränserna för anläggningstillgångar bibehålls och är 10 000 euro vid inköp av möbler och utrustning samt 30 000 euro vid ny- och renoveringsinvesteringar och renoveringskostnader. Avskrivningstider ändras inte i efterskott, men anläggningstillgångarnas balansräkningsvärden och avskrivningstider revideras i samband med nyinvesteringar.

Indragning av kaplanstjänst och grundande av församlingspastorstjänst i Kelviå församling

Gemensamma kyrkofullmäktige beslöt att grunda en församlingspastorstjänst i Kelviå församling från den 1.11.2022 och att dra in kaplanstjänsten i samma församling från den 31.10.2022. Församlingsrådet anser att rekryteringen av en församlingspastor till en liten landsortsförsamling kan vara lättare än att besätta en kaplanstjänst. Förslaget att dra in kaplanstjänsten och i stället grunda en församlingspastorstjänst kommer också från församlingsrådet i Kelviå och motiveras med församlingens ekonomiska situation.

Samfällighetens antidrogprogram och vårdhänvisningsmodell godkändes

Gemensamma kyrkofullmäktige fastställde Karleby kyrkliga samfällighets antidrogprogram och vårdhänvisningsmodell som samfällighetens samarbetskommission  berett.

Lagen  om företagshälsovård förutsätter att arbetsgivaren har ett skriftligt missbruksprogram, om arbetssökande eller anställda förutsätts genomgå drogtest enligt företagshälsovårdslagen. Programmet ska omfatta arbetsplatsens allmänna målsättning och verksamhetsmodellerna gällande förebyggande rusmedelsarbete och vårdhänvisning vid missbruk. Antidrogprogrammet ingår i arbetarskyddets verksamhetsprogram.

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände ny platsfördelning

Gemensamma kyrkofullmäktige fastställde platsfördelningen bland fullmäktiges 51 medlemmar. Från 2023 består gemensamma kyrkofullmäktige av 25 ledamöter från Karleby finska församling, sju från Karleby svenska församling, sex från Kaustby och Ullava församling, sex från Kelviå församling, fyra från Lochteå församling och av tre ledamöter från Halso församling.
Platsfördelningen i den kyrkliga samfällighetens gemensamma kyrkofullmäktige bestäms på basen av antalet församlingar som tillhör samfälligheten, samt av församlingarnas medlemsantal vid årets början.
Varje församling tilldelas först två platser, och de resterande platserna fördelas i förhållande till församlingarnas medlemsantal vid årets början. 

Pekka Hulkko valdes till ordförande för samdirektionen för Karleby regioncentralregister

Gemensamma kyrkofullmäktige valde Pekka Hulkko till ordförande för Karleby regioncentralregister samdirektion.
Samdirektionen för Karleby regioncentralregister är underställd samfällighetens gemensamma kyrkoråd, och fungerar som rådgivande och utvecklande organ för Karleby regioncentralregister.
Till regioncentralregistret hör förutom församlingarna i Karleby kyrkliga samfällighet församlingarna i Kannus, Perho, Toholampi och Vetil. De har utsett sina representanter till samdirektionen till den 31.12.2022. Gemensamma kyrkorådet representeras i samdirektionen av Torbjörn Sandell.

Ulla-Maija Karvonen till samdirektionen för familjerådgivningscentralen

Gemensamma kyrkofullmäktige beviljar Lea Wentin befrielse från uppdraget som medlem i samdirektionen för familjerådgivningscentralen från den 1.8.2022 och väljer Ulla-Maija Karvonen som ersättare för den återstående verksamhetsperioden.

Emma Haapasaari ersätter Tiina Isotalus i Jubelåret 2000 -fonden

Gemensamma kyrkofullmäktige beviljar Tiina Isotalus befrielse från uppdraget som medlem i förvaltningsnämnden för Jubelåret 2000 -fonden från den 1.1.2022 och väljer Emma Haapasaari som ersättare för den återstående verksamhetsperioden.

2022-03-25 13:09:13.0