Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 19.5.2022

Ordförandes klubba.

FASTSTÄLLANDE AV 2023 ÅRS KYRKSKATTEPROCENT

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige fastställer 2023 års kyrkskatteprocent till 1,65 procent. Kyrkskatteprocenten detta år är 1,7.

Med beaktande av den skattefördel som social- och hälsovårdsreformen för med sig, den skattepliktigas rättvisa behandling, den osäkra ekonomiska situationen och kyrkskatteprognoserna är det motiverat att sänka kyrkskatten i Karleby kyrkliga samfällighet med 0,05 procentenheter.

Finansministeriet har uppmanat församlingarna att sänka kyrkskatteprocenten, så att skattereformens påverkan skulle vara neutral också för dem som betalar kyrkskatt. 

Gemensamma kyrkofullmäktige fastställer nästa års kyrkskatteprocent den 8.6.2022.

AVTAL OM BERGBRYTNING MED RAUMAN KONE OY ÅTERREMITERAS

Gemensamma kyrkorådet beslöt att ärendet gällande bergbrytningsavtalet med Rauman Kone Oy förs till nu beredning. Företaget har inte inlett bergbrytning på markområdet i Kaustby, som företaget arrenderat av samfälligheten, under de gångna fem avtalsåren. 

MÖJLIGHET TILL CYKELFÖRMÅN

Gemensamma kyrkorådet godkände förvaltningsdirektörens förslag om cykelförmån för personalen. Med detta vill man öka personalens hälsa och välmående. De anställda har också möjlighet att skaffa en värdefullare cykel förmånligare.

MISSIONSSEKRETERARENS TJÄNSTEBENÄMNING ÄNDRAS I KARLEBY FINSKA FÖRSAMLING

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige ändrar Karleby finska församlings missionssekreterares tjänstebenämning till ledare för missionsarbete och internationellt arbete. Karleby finska församlings församlingsråd anser att till det centrala arbetet hör, förutom de uppgifter som missionssekreteraren traditionellt handhaft, även internationellt och mångkulturellt arbete. Den nuvarande missionssekreteraren har begärt avsked från den 1.6.2022, och Karleby finska församlings församlingsråd har den 12.5.2022 rett ut behovet av tjänsten, arbetsområdena och tjänstebenämningen så att dessa motsvarar dagens samt också framtidens behov.

INGET UTLÅTANDE OM GRUVPROJEKT

Gemensamma kyrkorådet beslöt att Karleby kyrkliga samfällighet inte anmärker på Keliber Technology Oy:s tillståndsansökan om gruvprojekt till Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland. RFV har bett markägarna om utlåtanden angående ett gruvprojekt som sträcker sig över kommunerna Kaustby, Karleby och Kronoby. Karleby kyrkliga samfällighets markområde finns på ca två kilometers avstånd från gruvområdet.

ÄNDRING I GEMENSAMMA KYRKORÅDETS REGLEMENTE

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner en ändring i gemensamma kyrkorådets reglemente. Ändringen gäller Kyrkostyrelsens rekommendation om förtroendevaldas och tjänsteinnehavares redogörelse för bindningar. Gemensamma kyrkorådet har den 27.5.2021 beslutat att tillämpa redogörelse för bindningar från början av nästa mandatperiod.

Med bindning avses en eventuell intressekonflikt. Syftet med redogörelsen för bindningar är att främja ett öppet och transparent beslutsfattande samt trygga en oberoende och opartisk förvaltning.

Beslutet om ändring av reglementet underställs domkapitlet i Uleåborgs stift för fastställelse.

GRANSKNING AV DE FÖRTROENDEVALDAS ARVODEN

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige fastställer de förtroendevaldas mötesarvode till 50 euro/möte från den 1.1.2023.

Årsarvodet föreslås vara 1 500 euro för gemensamma kyrkofullmäktiges ordförande och gemensamma kyrkorådets vice ordförande och gemensamma kyrkofullmäktiges vice ordförandes årsarvode tusen euro.

HÖJNING AV FÖRRÄTTNINGSARVODEN FÖRESLÅS

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige, enligt rekommendationen från Kyrkans arbetsmarknadsverk, Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf och Kyrkosektorn rf, godkänner en fem procents höjning på de förrättningsarvoden som församlingarna betalar från den 1.7.2022.

INGET BIDRAG FÖR SOCKENKYRKANS FASADRESTAURERING

Karleby kyrkliga samfällighet beviljades inga medel från Kyrkostyrelsens understöd för underhåll av kulturhistoriska byggnader inom Uleåborgs stift. Sammanlagt beviljades ca två miljoner euro i understöd.

Karleby kyrkliga samfällighet hade ansökt om sammanlagt 200 000 euro för restaurering av Karleby sockenkyrkas fasad. Enligt Kyrkostyrelsens nya beräkningsmetod har samfälligheten inte rätt till understödet.

MUSEIVERKET BEVILJADE UNDERSTÖD FÖR UPPRUSTNING AV  KATARINE GRAVGÅRD

Museiverket har beviljat 15 000 euro i statligt understöd för att förnya takfilten på fornminnesbyggnaderna på Katarine gravgård.

2022-05-20 10:08:00.0