Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkofullmäktige – beslut från mötet 8.6.2022

Ordförandes klubba.

KYRKOSKATTEPROCENTEN 2023 FASTSTÄLLDES TILL 1,65

Gemensamma kyrkofullmäktige fastställde 2023 års kyrkoskatteprocent till 1,65 procent. I år är kyrkoskatten 1,7 procent.

Med beaktande av den skattefördel som social- och hälsovårdsreformen för med sig, den skattepliktigas rättvisa behandling, den osäkra ekonomiska situationen och kyrkoskatteprognoserna är det motiverat att sänka kyrkoskatten i Karleby kyrkliga samfällighet med 0,05 procentenheter.

Finansministeriet har uppmanat församlingarna att sänka kyrkoskatteprocenten, så att skattereformens påverkan skulle vara neutral också för dem som betalar kyrkoskatt.

BOKSLUTET FÖR 2021 FASTSTÄLLDES

Gemensamma kyrkofullmäktige fastställde bokslutet för 2021 och räkenskapsperiodens överskott, 666 463 euro, bokförs i balansräkningen under eget kapital. Gemensamma kyrkofullmäktige beviljade de redovisningsansvariga ansvarsfrihet, såsom förordats i  revisionsberättelsen.

30 000 EURO I TILLÄGGSBIDRAG TILL NÖDHJÄLP I UKRAINA

Gemensamma kyrkofullmäktige beviljade Kyrkans Utlandshjälp 30 000 euro i tilläggsbidrag för hjälparbetet i Ukraina.  Kyrkans Utlandshjälp har vädjat till församlingarna om extra budgetmedel för nödhjälp i Ukraina. KUH:s nödinsamling ordnas i samarbete med internationella hjälporganisationer med färdiga nätverk för humanitär hjälp i olika länder.

ÄNDRING AV AKKALANKANGAS VINDKRAFTSPARKS ARRENDEAVTAL 

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände ändringarna i Akkalankangas vindkraftsparks arrendeavtal och underställer beslutet domkapitlet i Uleåborgs stift för fastställelse.  Ändringarna och tilläggen i avtalet med Neon Renewables Finland Oy, som gäller till slutet av år  2057, gäller mervärdesskatt, hyran under planerings- och byggskedet samt, förutom kabel- och ellinjer och  andra konstruktioner, kostnaderna för demontering av vindkraftverkens grunder, som arrendatorn enligt lagstiftningen ansvarar för. Ändringarna förbättrar samfällighetens avtalsvillkor.

VATTENSKADAN I HALSO FÖRSAMLINGSHEM SANERAS FÖR 60 000 EURO

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände en ändring i investeringsplanen angående sanering av en vattenskada i Halso församlingshem. Den preliminära kostnadskalkylen för saneringen är 60 000 euro. Ett långvarigt läckage har skadat mellanbjälklaget i köket. Det brådskande saneringsbehovet i Halso skjuter fram utbyggningen av lägergården Nuolinen i Kaustby till 2024. Saneringen av lägergårdens kök beräknas uppgå till 140 000 euro.

MISSIONSSEKRETERARENS TJÄNSTEBENÄMNING ÄNDRAS I KARLEBY FINSKA FÖRSAMLING

Gemensamma kyrkofullmäktige beslöt att ändra Karleby finska församlings missionssekreterares tjänstebenämning till ledare för missionsarbete och internationellt arbete. Karleby finska församlings församlingsråd anser att till det centrala arbetet hör, förutom de uppgifter som missionssekreteraren traditionellt handhaft, även internationellt och mångkulturellt arbete. Eftersom den nuvarande missionssekreteraren har begärt avsked från den 1.6.2022 har Karleby finska församlings församlingsråd utrett behovet av tjänsten, arbetsområdet och tjänstebenämningen så att dessa motsvarar dagens samt också framtidens behov.

REDOGÖRELSE FÖR BINDNINGAR TILLÄMPAS FRÅN NÄSTA VALPERIOD

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände en ändring i gemensamma kyrkorådets reglemente.  Ändringen gäller Kyrkostyrelsens rekommendation om förtroendevaldas och tjänsteinnehavares redogörelser för bindningar. Gemensamma kyrkorådet har den 27.5.2021 beslutat att redogörelse för bindningar tillämpas från början av nästa valperiod. Det är inte obligatoriskt att redogöra för bindningar.

Syftet med redogörelse för bindningar är att främja ett öppet och transparent beslutsfattande samt trygga en oberoende och opartisk förvaltning.

Beslutet om ändring av gemensamma kyrkorådets reglemente underställs domkapitlet i Uleåborgs stift för fastställelse.

FÖRTROENDEVALDAS ARVODEN FASTSTÄLLDES

Gemensamma kyrkofullmäktige fastställde de förtroendevaldas mötesarvode till 50 euro/möte från den 1.1.2023. Årsarvodet för gemensamma kyrkofullmäktiges ordförande och gemensamma kyrkorådets vice ordförande fastställdes till  1 500 euro och gemensamma kyrkofullmäktiges vice ordförandes årsarvode till 1 000 euro. 

FÖRRÄTTNINGSARVODEN HÖJS MED FEM PROCENT

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände, enligt rekommendationen från Kyrkans arbetsmarknadsverk, Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf och Kyrkosektorn rf, fem procents höjning av de förrättningsarvoden som församlingarna betalar från den 1.7.2022.
Förrättningsarvoden gäller såväl församlingarnas och samfällighetens anställda som tillfälliga präster och kantorer.

RAIMO MYLLYMÄKI NY SUPPLEANT I DIREKTIONEN FÖR FASTIGHETS- OCH BEGRAVNINGSVÄSENDET

Gemensamma kyrkofullmäktige valde Raimo Myllymäki till suppleant i direktionen för fastighets- och begravningsväsendet för den återstående mandatperioden i stället för Toni Anttila. Fullmäktige beviljade Anttila befrielse från sin uppgift från den 1.4.2022.

2022-06-09 08:15:49.0