Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 25.8.2022

Ordförandes klubba.

Soldatskärs och Torsös bytesbrev

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner bytesbrevet angående markområden på Soldatskär och Torsö, samt underställer beslutet kyrkostyrelsen för fastställelse.

I bytesbrevet mellan samfälligheten och Karleby stad överlåter samfälligheten till staden en knappt 10 000 kvadratmeter stor strandremsa på Soldatskär och i utbyte överlåter staden ett ca 6 600 kvadratmeter stort område som omfattar tomten där Torsö sommarhem finns. Karleby kyrkliga samfällighet har hittills arrenderat tomten av Karleby stad. Byggnaderna på området är i samfällighetens ägo och omfattas inte av fastighetstransaktionen.

Det är en unik möjlighet för samfälligheten att få markområdet på Torsö i sin ägo i och med bytesbrevet, där ett strandområde byts mot ett annat strandområde. Karleby stad tar beslut i ärendet inom kort.

Strandremsan på Soldatskärs udde har i den nya detaljplanen markerats som närrekreationsområde, då en nationalstadspark med friluftsled grundas på området. En förutsättning för grundandet är att markområdet, som nationalstadsparken omfattar, i sin helhet ägs av staden.

Detaljplanen för Soldatskär och Varvet fastställdes i början av året. Samfällighetens Soldatskär-arbetsgrupp föreslår att området som i detaljplanen planlagts som bostadsområde säljs åt en utomstående aktör för uppförande av bostäder, eller så att också samfälligheten deltar i utvecklingen av området.

Utvidgning av Anna och Elisabeths begravningsplatser

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner anskaffningen av mark för utvidgning av Anna och Elisabeths begravningsplatser enligt villkoren i avsiktsförklaringen med Karleby stad.  Ett tillägg på ungefär 100 000 euro i investeringsbudgeten föreslås också godkännas av kyrkofullmäktige.

På Anna begravningsplats gäller utvidgningsplanen ca 1,4 hektar mark norr om den nuvarande begravningsplatsen och på Elisabeths begravningsplats omfattar utvidgningsplanen ca 4,6 hektar mark söder om den befintliga begravningsplatsen.

Den egentliga fastighetstransaktionen förverkligas först när markområdets användning som begravningsplats godkänts i detaljplaneändringen.

På Anna begravningsplats planeras en park för urngravar. Den  snart 200 åriga Elisabeths begravningsplats har för tillfället tillräckligt med kistgravplatser med beaktande av det årliga antalet gravsättningar, men en utvidgning tryggar tillgången på gravplatser också i framtiden.

Avtal om arrende och nyttjanderätt/Lintukangas vindkraftspark

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner avtalet om arrende och nyttjanderätt som ingåtts med OX2 Finland Ab angående Lintukangas vindkraftspark, och som gäller till den  31.12.2081. Beslutet underställs domkapitlet i Uleåborgs stift för fastställelse.

Avtalet gäller fyra av samfällighetens fastigheter; Kalliokangas, Siirtola och Ulvi i Karleby samt Rymningen, som ligger inom Kronoby kommun.

Samfälligheten äger 103,71 hektar mark på området. Projektet omfattar ca 4 500 hektar, och 25-30 kraftverk planeras på området. 

Planläggning och utvärdering av projektets miljöpåverkan pågår. OX2 Finland Ab strävar till att inleda byggnadsarbetet på området under åren 2025–2027.

Uppdatering av bruksplanen för Kelviå begravningsplats samt bestämmelser angående gravminnesmärken

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner bruksplanen för Kelviå begravningsplats och underställer beslutet domkapitlet i Uleåborgs stift för fastställelse.

En anställning som matservicearbetare på Kalvholmen lediganslås

Gemensamma kyrkorådet lediganslog en anställning som matservicearbetare på Kalvholmens lägergård, samt utsåg en arbetsgrupp med ansvar för ansökningsförfarandet.

Lämplig yrkesutbildning, t. ex. grundutbildning inom catering, kock eller motsvarande arbetserfarenhet ger behörighet för befattningen. Goda kunskaper i det ena inhemska språket och minst nöjaktiga muntliga kunskaper i det andra inhemska språket krävs.

2022-08-26 08:04:21.0