Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 13.10.2022

Nuija_Ja_Kalenteri.jpg

KARLEBY KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS ENERGISPARPLAN

Karleby kyrkliga samfälligheten bereder sig på energisparåtgärder eftersom elpriset hotas att höjas mångfaldigt samtidigt som tillgången på energi kan bli otillräcklig.

Temperatursänkningar i de byggnader som inte används så frekvent, att stänga vissa lokaler under vintern och om möjligt flytta kyrkliga förrättningar från kyrkan till församlingshemmet, samt kontroll  och service av luftvärmepumparna är åtgärder som vidtas på grund av de höjda energikostnaderna.   Under veckoslutslägren på lägergårdarna införs förbud mot att använda elbastun. Med tanke på energitillgången och eventuella elavbrott är samfälligheten beredd att sänka temperaturen i alla kyrkor, att centrera församlingsverksamhet och köksfunktionerna till de lokaler som uppvärms.

TUOHIMAA VINDKRAFTSPARKS ARRENDE- OCH NYTTJANDERÄTTSAVTAL

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner samt vidare domkapitlet i Uleåborgs stift stadfäster arrendeavtalet med wpd Tuohimaan tuulipuisto Oy. Bolaget har meddelat intresse att arrendera ett ca 20 hektar stort område för ett planerat vindkraftsprojekt i Ullava. Arrendetiden skulle vara 40 år och gå ut den 31.12.2062.

Högst 17 vindkraftverk planeras på området. Enligt wpd Finland Oys preliminära kartläggning skulle inga kraftverk placeras på samfällighetens fastighet, men det säkerställs först när planläggningen framskrider. Som bäst pågår en utvärdering av projektets miljöpåverkan. Målet är att planläggningen kan starta under våren 2023.

UPPDATERING AV INVESTERINGSPLANEN FÖR ÅR 2022

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner ändringarna i investeringsplanen för år 2022. Investeringsplanens ändringsbehov har uppstått på grund av de behov av tilläggsarbete som uppdagades i samband med Karleby sockenkyrkas fasadrestaurering, samt av kostnader för installation av teknik för streaming, som flyttades fram från föregående års utgifter, samt slutförandet av fasadrenoveringen på Karleby församlingscenters H-delen. Ett tillägg på 150 000 euro föreslås till budgeten för sockenkyrkans fasadrenovering.

Merparten av tilläggskostnaderna uppkom när ett okänt ämne, som tidigare använts, undersöktes och mekaniskt avlägsnades (17 600 euro), blyplåten på klocktornet och i skarvarna till spåntaket förnyades (12 700 euro), plåtdetaljerna på kyrkans lägre del förnyades och rötangrepp på fönsterkarmarna åtgärdades (18 800 euro) samt restaurering av portgången som extra arbete (19 200 euro). Förutom de extra arbetsmomenten tillkom kostnader för att bygga öppningsautomatik till klockstapelns pardörrar (10 400 euro) samt restaurering av pardörrarna (10 000 euro). Även  rappningen blev mer omfattande än  planerna som uppgjorts 2017 angav. Restaureringsarbetet har varit mera omfattande och genomförandet av bättre kvalitet än ursprungligen planerat, så som är lämpligt för kyrkans värdighet.

LIMNING AV ORGELPIPOR OCH ANSKAFFNING AV UTRUSTNING TILL KELVIÅ KYRKA

Gemensamma kyrkorådet beslöt att ge fastighets- och begravningsväsendet i uppgift att bereda och i budgeten för 2023 beakta ärendet om limning av orgelpipor och anskaffning av registreringsautomatik till Kelviå kyrka.

B-KANTORS TJÄNST INRÄTTAS I LOCHTEÅ FÖRSAMLING

Gemensamma kyrkorådet föreslår för gemensamma kyrkofullmäktige att C-kantorstjänsten i Lochteå församling dras in från den 1.12.2022, och att en B-kantors tjänst inrättas från den 1.12.2022. Kantorstjänsten i Lochteå församling har sedan den förra tjänsteinnehavaren pensionerades skötts av inhoppare. Med ändringen vill man höja kantorstjänstens dragningskraft.

2022-10-13 18:03:58.0