Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkofullmäktige – beslut från mötet 27.10.2022

Nuija_Ja_Kalenteri.jpg

BYTESBREV GÄLLANDE MARKOMRÅDEN PÅ SOLDATSKÄR OCH TORSÖ UNDERSTÄLLS KYRKOSTYRELSEN  FÖR FASTSTÄLLELSE
Gemensamma kyrkofullmäktige godkände bytesbrevet gällande markområden på Soldatskär och Torsö, samt underställer beslutet Kyrkostyrelsen för fastställelse. 
I bytesbrevet mellan samfälligheten och Karleby stad överlåter samfälligheten till staden en knappt 10 000 kvadratmeter stor strandremsa på Soldatskär och i utbyte överlåter staden ett ca 6 600 kvadratmeter stort område som omfattar tomten där Torsö sommarhem finns. Karleby kyrkliga samfällighet har hittills arrenderat tomten av Karleby stad. Byggnaderna på området är i samfällighetens ägo och omfattas inte av fastighetstransaktionen.
Det är en unik möjlighet för samfälligheten att få markområdet på Torsö i sin ägo i och med bytesbrevet, där ett strandområde byts mot ett annat strandområde.
Strandremsan på Soldatskärs udde har i den nya detaljplanen markerats som närrekreationsområde, då en nationalstadspark med friluftsled grundas på området. En förutsättning för grundandet är att markområdet, som nationalstadsparken omfattar, i sin helhet ägs av staden.
Detaljplanen för Soldatskär och Varvet fastställdes i början av året. Samfällighetens Soldatskär-arbetsgrupp föreslår att området som i detaljplanen planlagts som bostadsområde säljs åt en utomstående aktör för uppförande av bostäder, eller så att också samfälligheten deltar i utvecklingen av området. 

ARRENDE- OCH NYTTJANDERÄTTSAVTAL FÖR VINDKRAFTSPARKER UNDERSTÄLLS DOMKAPITLET I ULEÅBORGS STIFT FÖR FASTSTÄLLELSE
Gemensamma kyrkofullmäktige godkände det 40 år långa arrendeavtalet med wpd Tuohimaan tuulipuisto Oy. Bolaget har meddelat intresse att arrendera ett ca 20 hektar stort område för ett planerat vindkraftsprojekt i Ullava. Arrendetiden skulle vara 40 år och gå ut den 31.12.2062. Högst 17 vindkraftverk planeras på området. Enligt wpd Finland Oys preliminära kartläggning skulle inga kraftverk placeras på samfällighetens fastighet.
Gemensamma kyrkofullmäktige godkände också arrende- och nyttjanderättsavtal med OX2 Finland Oy till den 31.12.2081 angående Lintukangas vindkraftspark. Avtalet gäller fyra av samfällighetens fastigheter; Kalliokangas, Siirtola och Ulvi i Karleby, samt Rymningen i Kronoby. Samfälligheten besitter 103,71 hektar mark på projektområdet, vars storlek är ca 4 500 hektar. 25-30 kraftverk planeras på området och man hoppas kunna inleda arbetet åren 2025–2027.
Besluten gällande de båda vindkraftsparkerna underställs domkapitlet i Uleåborgs stift för fastställelse.

ÄNDRINGARNA I INVESTERINGSPLANEN FÖR 2022 GODKÄNDES
Gemensamma kyrkofullmäktige godkände ändringarna i investeringsplanen för år 2022. Orsakerna till ändringsbehoven är det behov av tilläggsarbete som uppdagades i samband med Karleby sockenkyrkas fasadrestaurering, samt av kostnader för installation av teknik för streaming, som flyttades fram från föregående års utgifter, samt slutförandet av fasadrenoveringen på H-delen. Ett tilläggsanslag på 150 000 euro godkändes. Restaureringsarbetet har varit mera omfattande och genomförandet av bättre kvalitet än ursprungligen planerat, så som är lämpligt för kyrkans värdighet.

UTVIDGNINGARNA AV ANNA OCH ELISABETH BEGRAVNINGSPLATSER GODKÄNDES
Gemensamma kyrkofullmäktige godkände anskaffningen av mark för utvidgning av Anna och Elisabeths begravningsplatser enligt villkoren i avsiktsförklaringen med Karleby stad. På Anna begravningsplats gäller utvidgningsplanen ca 1,4 hektar mark norr om den nuvarande begravningsplatsen och på Elisabeths begravningsplats omfattar utvidgningsplanen ca 4,6 hektar mark söder om den befintliga begravningsplatsen. Den egentliga fastighetstransaktionen förverkligas först när markområdets användning som begravningsplats godkänts i detaljplaneändringen.

DISPOSITIONSPLANEN FÖR KELVIÅ BEGRAVNINGSPLATS TILL DOMKAPITLET FÖR FASTSTÄLLELSE
Gemensamma kyrkofullmäktige godkände dispositionsplanen för Kelviå begravningsplats och underställer beslutet domkapitlet i Uleåborgs stift för fastställelse.
Den största förändringen är ompositioneringen av den 150 platser stora krisområdesreserveringen, vilket möjliggör 173 nya kistgravplatser.  Krisområdesavdelningen finns på begravningsplatsens västra del, utom det egentliga kistgravområdet. Området är planlagt som begravningsplats, och på samma skogsområde finns också  askgrav- och minneslund.

B-KANTORSTJÄNST INRÄTTAS I LOCHTEÅ FÖRSAMLING
Gemensamma kyrkofullmäktige beslutade att C-kantorstjänsten i Lochteå församling dras in från den 1.12.2022, och att en B-kantorstjänst inrättas från den 1.12.2022.

BENITA HAALS VALDES TILL DIREKTIONEN FÖR FASTIGHETS- OCH BEGRAVNINGSVÄSENDET
Gemensamma kyrkofullmäktige beviljade lngela Borgmästars-Hagnäs befrielse från uppdraget som ersättare i direktionen för fastighets- och begravningsväsendet från den 1.10.2022, och valde Benita Haals som ersättare för den återstående verksamhetsperioden.

2022-10-28 08:17:14.0