Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet – beslut från mötet 8.11.2022

Nuija_Ja_Kalenteri (1).jpg

Resultatprognosen för Karleby kyrkliga samfällighets budget år 2023 är positiv

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige fastställer Karleby kyrkliga samfällighets budget för år 2023. Fullmäktige tar beslut i ärendet på sitt sammanträde den 14 december.
Samfällighetens budget baserar sig på de beräknade kyrkoskatteintäkterna år 2023. Resultatprognosen för nästa år visar ett överskott på drygt 37 000 euro. Verksamhetsintäkterna uppskattas nästa år till ca 2,431 miljoner euro, vilket gör att underskottet i verksamhetsbidraget beräknas bli drygt nio miljoner euro.

Samfällighetens årsbidrag nästa år uppskattas till 1,115 miljoner euro, ifall de uppskattade 10,415 miljonerna i kyrkoskatteintäkter uppnås. I samfällighetens investeringsplan ingår investeringar för 1,033 miljoner euro.  103 110 euro av överskott från tidigare år används 2023 enligt finansieringsanalysen. Karleby kyrkliga samfällighets balansräkning uppvisar inte underskott, och resultatet har varit positivt de föregående åren. 

Karleby kyrkliga samfällighets strategi godkändes

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige fastställer Karleby kyrkliga samfällighets strategi för åren 2023–26. Målet med strategin är att bland strömvirvlar av förändring hitta en väg för samfälligheten att sköta sina uppgifter väl. Utgångspunkterna för strategin är hämtade från Strategi för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och Borgå och Uleåborgs stifts strategier.

I Karleby kyrkliga samfällighets strategi styrs verksamheten av kyrkans värden; tro, hopp och kärlek. Strategins vision: Tillsammans är vi modiga! – vi möts i vardag och fest talar för medlemmarnas jämlikhet, mod att både förnya och bibehålla, samt om att bemöta och betjäna församlingsmedlemmarna i både glädje och sorg. Strategins målsättningar är bland annat en uppbyggande växelverkan mellan samfällighetens verksamhetsformer och församlingarna, att stärka människomöten och kundorienterat bemötande på båda inhemska språken, en välmående och till kyrkans uppgifter hängiven arbetsgemenskap, samt att mångsidigare utnyttja kyrkor och andra lokaler.

Den kyrkliga samfällighetens strategi begränsas till samfällighetens funktioner, och styr också resursfördelningen. Strategiprocessen inleddes i februari 2022 med Tuira församlings kyrkoherde Niilo Pesonen  som stöd och konsult.

Familjerådgivningscentralen och välfärdsområdet kom överens om samarbete

Gemensamma kyrkorådet godkände samarbetsavtalet mellan Mellersta Österbottens familjerådgivningscentral och  Mellersta Österbottens välfärdsområde. Samarbetsavtalet om familjerådgivningsarbete i Mellersta Österbotten övergår från början av 2023 från Soite till Mellersta Österbottens välfärdsområde. Gemensamma kyrkorådet fastställde också familjerådgivningscentralens avgifter, som träder i kraft från 2023.

Platsen som samfällighetens lönesekreterare lediganslagen

Gemensamma kyrkorådet lediganslog platsen som lönesekreterare och utsåg en arbetsgrupp för att bereda urvalsprocessen. En lönesekreterare söks från den 1.12.2022 som ersättare för den tidigare anställda som gått i pension. Behörighet för uppgiften som lönesekreterare ger lägre högskoleexamen, till exempel tradenom (YH) och erfarenhet av arbetsuppgifter inom löneadministration eller annan lämplig utbildning och omfattande erfarenhet av arbetsuppgifter inom löneadministration. Goda muntliga och skriftliga färdigheter i de båda inhemska språken, erfarenhet av ekonomiförvaltning samt kännedom om församlingsarbete värdesätts.

2022-11-09 08:45:56.0