Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkofullmäktige – beslut från mötet 13.12.2022

Ordförandes klubba.

Utvidgning av Kaukasenneva vindkraftspark godkändes

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände efter omröstning avtalen med Puhuri Oy, som gäller utvidgningen av vindkraftsprojektet Kaukasenneva. Sju fullmäktigeledamöter röstade för att remittera ärendet till ny beredning, 30 fullmäktigeledamöter röstade för gemensamma kyrkorådets föreslag. Efter diskussion beslöt fullmäktige enhälligt att godkänna gemensamma kyrkorådets förslag.

De godkända avtalen gäller Karleby kyrkliga samfällighets fastigheter Furuluoto, Saukko och Lapinlinna. Utvidgningen sträcker sig norr om det redan tidigare planlagda och under uppbyggnad varande området. Arrendetiden är 35 år från byggstarten. Tre till fem vindkraftverk planeras på utvidgningsområdet. Beslutet underställs domkapitlet i Uleåborgs stift för fastställelse.

Planerna på den grundliga renoveringen av Gamlakarleby stadskyrka godkändes

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände översiktsplanen och de väsentliga förändringarna i kyrkosalen. De nyaste tilläggen gäller nya wc-utrymmen, samt foajén, sakristian och sidoläktarens undre del. Grundrenoveringens preliminära kostnadskalkyl är cirka 700 000 euro. Museiverket förordar i sitt utlåtande den 18.11.2022 de presenterade förändringarna. Renoveringsarbetet planeras starta i augusti 2023. Beslutet underställs Kyrkostyrelsen för fastställelse.

Karleby kyrkliga samfällighets resultatprognos för år 2023 är positiv

Gemensamma kyrkofullmäktige fastställde Karleby kyrkliga samfällighets budget för år 2023. Samfällighetens budget baserar sig på de beräknade kyrkoskatteintäkterna år 2023. Resultatprognosen för nästa år visar ett överskott på drygt 37 000 euro. Verksamhetsintäkterna uppskattas nästa år till ca 2,431 miljoner euro, vilket gör att underskottet i verksamhetsbidraget beräknas bli drygt nio miljoner euro.

Samfällighetens årsbidrag nästa år uppskattas till 1,115 miljoner euro, ifall de uppskattade 10,415 miljonerna i kyrkoskatteintäkter uppnås. I samfällighetens investeringsplan ingår investeringar för 1,033 miljoner euro.  103 110 euro av överskott från tidigare år används 2023 enligt finansieringsanalysen. Karleby kyrkliga samfällighets balansräkning uppvisar inte underskott, och resultaten har varit positiva de föregående åren.

Karleby kyrkliga samfällighets strategi godkändes

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände Karleby kyrkliga samfällighets strategi för åren 2023–26.
Målet med strategin är att bland strömvirvlar av förändring hitta en väg för samfälligheten att sköta sina uppgifter väl. Utgångspunkterna för strategin är hämtade från Strategi för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och Borgå och Uleåborgs stifts strategier.

Karleby kyrkliga samfällighets strategi styrs av kyrkans värden; tro, hopp och kärlek. Strategins vision: Tillsammans är vi modiga! – vi möts i vardag och fest talar för medlemmarnas jämlikhet, mod att både förnya och bibehålla, samt om att bemöta och betjäna församlingsmedlemmarna i både glädje och sorg. Strategins målsättningar är bland annat en uppbyggande växelverkan mellan samfällighetens verksamhetsformer och församlingarna, att stärka människomöten och kundorienterat bemötande på båda inhemska språken, en välmående och till kyrkans uppgifter hängiven arbetsgemenskap, samt att mångsidigare utnyttja kyrkor och andra lokaler.

Den kyrkliga samfällighetens strategi begränsas till samfällighetens funktioner, och styr också resursfördelningen. Strategiprocessen inleddes i februari 2022 med Tuira församlings kyrkoherde Niilo Pesonen  som stöd.

Gemensamma kyrkofullmäktige fastställde ekonomistadga

Gemensamma kyrkofullmäktige fastställde Karleby kyrkliga samfällighets nya ekonomistadga från den 1.1.2023. Omfattande ändringar har gjorts i ekonomistadgemodellerna. Nytt är bland annat anvisningar om betal- och kreditkort samt gästfrihet och gåvor.

30 000 euro tilläggsunderstöd till Ukraina

Gemensamma kyrkofullmäktige beviljade Kyrkans Utlandshjälp (KUH) ett tilläggsunderstöd på 30 000 euro till förmån för arbetet för Ukraina. Ett anslag på 10 000 euro har redan budgeterats till KUH i 2022 års budget. Utöver det beslutade gemensamma kyrkofullmäktige i juni om ett tilläggsanslag på 30 000 euro för KUH:s Ukraina-arbete. Det nu beviljade tilläggsanslag är alltså det tredje biståndet som Karleby kyrkliga samfällighet under detta år beviljat för att hjälpa ukrainarna.

Kyrkans Utlandshjälp har vädjat till församlingsförvaltningarna om finansiering av nödhjälp till Ukraina. Förutom mathjälp fortsätter KUH att samarbeta med lokala samarbetsparter att förbättra bombskydden, så att skolarbetet kan fortsätta under flyglarm. KUH stöder också utbildningen i Ukraina genom att upprusta skolor, erbjuda online-undervisning och psykosocialt stöd bland annat via det kontor med 14 anställda som grundats i Kiev.

Wed Dec 14 10:07:54 EET 2022