Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådets beslut 24.8.2023

Ordförandes klubba på kalender.

Gemensamma kyrkorådet godkände budgetramen för år 2024

Karleby kyrkliga samfällighets gemensamma kyrkoråd godkände samfällighetens budgetram och finansieringsberäkning enligt det föreslagna till grund för  budgetarbetet i samfällighetens församlingar och övriga enheter. Budgetramen grundar sig på gemensamma kyrkofullmäktiges beslut från juni 2023, då kyrkoskatteprocenten fastställdes till 1,65 procent. 
Samfällighetens verksamhetsbidrag tillsammans med skogsbruket ger ett underskott på nästan tio miljoner. Budgetförslagets verksamhetsbidrag utan skogsbruket landar på drygt 10 miljoner euro, varav 46 procent styrs till församlingsverksamheten. Kyrkoskatteintäkterna beräknas nästa år uppgå till 11 miljoner euro, vilket skulle resultera i ett årsbidrag på ca 1,12 miljoner euro. Finansieringsberäkningen för år 2024 skulle visa ett underskott på 140 000 euro. Budgetramen för år 2024 skulle bli positivt, ca 2 500 euro, medan budgetplanerna för åren 2025 och 2026 torde bli negativa. 
Förslaget på budgetramen har gjorts enligt de riktlinjer som gemensamma kyrkorådet dragit under våren 2023. Då fäste man vikt vid att församlingarnas budgetmedel är stabila och att den ekonomiska utvecklingen jämn.  

Arbetsgrupp utsågs för att utreda problem med verksamhetsutrymmen i Ullava kapellförsamling

Gemensamma kyrkorådet beslöt att grunda en arbetsgrupp för att utreda problemen med verksamhetsutrymmen i Ullava kapellförsamling. Ordförande för Karleby kyrkliga samfällighets fastighets- och begravningsväsendes direktion Esa Saari utsågs till ordförande för arbetsgruppen. 
Personalen i församlingshemmet, som uppförts 1978 och renoverats på 1990-talet, har rapporterat om dålig inomhusluft. Mikrobförekomsten i fastigheten undersöktes 2013, men då hittades inga höjda mängder svampsporer eller bakterier. Vid undersökningar som gjordes 2022 i församlingshemmets ungdomslokal konstaterades otypisk lukt, men mikrobförekomsten översteg inte gränsvärdena. På våren 2023 inträffade en vattenskada i fastigheten, vilket ytterligare ökar behovet av renovering i fastigheten, som redan har en stor renoveringsskuld. Användningsgraden i Ullava församlingshem är litet och underhållskostnaderna för den eluppvärmda byggnaden är höga. 
Arbetsgruppen utreder andra lösningar för verksamheten i Ullava. Det kunde till exempel vara möjligt att hyra utrymmen eller att koncentrera verksamheten till Ullava kyrka genom att förbättra förutsättningarna för att använda kyrkan mångsidigt. Det är skäl att vara beredd på svåra beslut i fråga om församlingshemmets framtid. En grundlig renovering eller till och med rivning av byggnaden kan bli aktuellt.  

En befattning som matservicearbetare lediganslås vid Karleby församlingscenter 

Gemensamma kyrkorådet lediganslog en befattning som matservicearbetare vid Karleby församlingscenter och utsåg en arbetsgrupp för att sköta ansökningsförfarandet. En av de tre heltidsanställda matservicearbetarna i församlingscentrets kök går i pension, och för att verksamheten ska kunna löpa behöver befattningen tillsättas.  I arbetsuppgifterna ingår, förutom köksarbete, städ- och vaktmästaruppgifter. Lämplig yrkesexamen, t. ex. grundutbildning inom catering eller kock eller motsvarande praktisk erfarenhet av tillredning av mat, bakning, servering och kundbetjäning önskas av de sökande. Goda muntliga kunskaper i det ena inhemska språket, samt minst nöjaktiga muntliga kunskaper i det andra inhemska språket krävs. Anställningen inleds den 25 september 2023 eller enligt överenskommelse. 

Samfälligheten anskaffar ärendehanteringssystem och börjar tillämpa informationshanteringslagen

Gemensamma kyrkorådet beslöt att verkställa anskaffning och ibruktagande av ett nytt ärendehanteringssystem i Karleby kyrkliga samfällighet och dess församlingar. I och med den nya kyrkolagen som trädde i kraft från juli 2023 börjar man i församlingarnas, samfälligheternas och i stiftens förvaltning samt i kyrkans centralförvaltning delvis tillämpa lagen om informationshantering inom den offentlig förvaltning. Lagen säkerställer en enhetlig hantering av myndighetsuppgifter samt en trygg hantering med beaktande av öppenhetsprincipen. Enligt den ska ansvaret för informationshanteringen bestämmas, personalen bör ha uppdaterade uppgifter om behandlingen av informationsmaterialet, om rätten att erhålla uppgifter, om dataskyddsåtgärder samt om beredskap för undantagstillstånd. Dessutom förutsätter den nya lagstiftningen att den kyrkliga samfälligheten upprätthåller ett sakregister över ärenden som är under behandling och som har behandlats. 
De officiella anslagstavlorna för kungörelser blir till elektroniska anslagstavlor i det allmänna datanätet.  Där tillkännages bland annat protokoll med beslut som tagits av samfällighetens organ, tjänstemannabeslut, officiella kungörelser samt lediganslagna arbetsplatser. Det är inte längre möjligt att uppfylla de krav som ställs av den nya kyrkolagen, lagen om informationshantering och delvis även av arkivlagen utan ett lämpligt ärendehanteringssystem. 

Karleby församlingscenter blir rökfritt från och med oktober

Gemensamma kyrkorådet antecknade till kännedom beslutet om att göra Karleby församlingscenter rökfritt från den första oktober.  Direktionen för Karleby kyrkliga samfällighets fastighets- och begravningsväsende tog beslut i ärendet i augusti. En rökfri fastighet erbjuder inga rökplatser. Personal och besökare informeras om förändringen. 

Blomsteräng i Ullava

Invid kyrkan och församlingshemmet i Ullava anläggs en blomsteräng för att gynna pollinerande insekter. Det ca 2 000 kvadratmeter stora området norr om Ullava församlingshem kommer att harvas i höst. Både ettåriga och mångåriga växter kommer att sås. Blomsterängen gynnar naturens mångfald, pollinerande insekter samt indirekt ortens jordbrukare, och är i sin blomsterprakt vacker att se på. Ängen kräver också mindre skötselresurser än en gräsmatta. Initiativet till blomsterängen kom från en av samfällighetens anställda, och fick bifall av Kaustby och Ullava församlings kyrkoherde Veli-Pekka Harju.
Karleby kyrkliga samfällighet strävar till att skaffa kyrkans miljödiplom inom nära framtid, samt har förbundit sig i sin fastighetsstrategi till att följa strategin En kolneutral kyrka 2030.

2023-08-24 15:08:00.0