Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 5.12.2023

Ordförandes klubba.

Uppdateringen av Karleby kyrkliga samfällighets fastighetsstrategi till fullmäktige för godkännande

Karleby kyrkliga samfällighets gemensamma kyrkoråd föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner den uppdaterade fastighetsstrategin.

Kyrkostyrelsens modell till fastighetsstrategi har beaktats vid uppdateringen av fastighetsstrategin och indelningen av samfällighetens fastigheter följer Basis-registrets modell för portföljhantering, som även används av kyrkostyrelsen och andra församlingar.

Den uppdaterade strategin öppnar upp fastigheternas portföljindelning på ett förståeligt sätt, processen vid avyttring av fastigheter har synliggjorts och byggnadernas användningsgrader har definierats.

En tioårsplan har sammanställts för Karleby kyrkliga samfällighets fastigheter (PTS), dvs. en långsiktig plan som grundar sig på en konditionsgranskning. Med hjälp av den har byggnadernas tekniska nuvärde och fastigheternas eftersatta underhåll uppskattats. Med utredningen som grund har en livscykelmodell utarbetats och som årligen uppdateras med byggnadernas slitage samt de reparationer som gjorts.

Gemensamma kyrkorådet fastställde i juni 2021 Karleby kyrkliga samfällighets fastighetsstrategi, och den uppdateras varje fullmäktigeperiod under den nya fullmäktiges första verksamhetsår.  Nu uppdateras fastighetsstrategin för granskningsperioden 2024–2026. Nästa uppdatering blir år 2027.

Renoveringsplanen för Katarine gravgård godkändes

Gemensamma kyrkorådet godkände renoveringsplanen för den av fornminneslagen skyddade Katarine gravgården.

Upprustningen av Katarine gravgård har i den kyrkliga samfällighetens investeringsplan delats in i två skeden. Vattentaken förnyades år 2022 och Museiverket beviljade projektet ett bidrag på 15 000 euro. För projektets andra skede, för reparation av rappningen, beviljades inget bidrag. Den kyrkliga samfälligheten beslöt att flytta fram renoveringsinvesteringen till år 2024 och göra en ny understödsansökan. Planerna blev färdiga våren 2023 och utlåtanden begärdes förutom från det regionala ansvarsmuseet (K. H. Renlunds museum) även från Museiverket, eftersom det medverkat till finansieringen.

Utlåtandet från K.H. Renlunds museum är mer kritiskt än Museiverkets utlåtande, vilket har lett till att reparationens förfaringssätt har omvärderats. Det regionala ansvarsmuseet anser att planen bör granskas så att objektets karaktär som fornminne beaktas och dess historiska bevisvärde bevaras.  

Planerna för rappningsreparationerna har gjorts av Arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy, och arbetsbeskrivningen för rappnings- och målningsarbetet har ändrats på basen av sakkunnigas utlåtanden. 

Utlåtanden om planerna på ändringsarbetet i Halso kyrka begärs

Gemensamma kyrkorådet godkände Halso kyrkas projektplan och begär om utlåtande av Halso församlings församlingsråd innan den 11.1.2024. Utlåtande begärs också från Museiverket.

De största förändringarna i projektplanen gäller byggandet av en toalett, förstoring av koret, altarändringar  och avlägsnande av några fasta bänkar för att ge plats åt körer och ett utrymme för barnen.

Halso kyrka skyddas av kyrkolagen. De förändringar som projektplanen omfattar är vad kyrkolagen betraktar som betydande förändringar, vilket betyder att samfälligheten måste ge Museiverket möjlighet att ge ett utlåtande om planen. Även församlingsrådet ska ges tillfälle att uttala sig om planen innan gemensamma kyrkofullmäktige tar beslut i ärendet. Enligt kyrkoordningen ska en barnkonsekvensanalys göras innan projektplanen behandlas i gemensamma kyrkofullmäktige.

Ändringsarbetet i Halso kyrka är det första projektet som Karleby kyrkliga samfällighet genomför efter att den nya kyrkolagen trätt i kraft, och som det begärs tillstånd för på förhand från kyrkostyrelsen.

Budgeten för år 2024 fastställs av gemensamma kyrkofullmäktige

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige fastställer budgeten för år 2024. Gemensamma kyrkorådet konstaterade att församlingsråden för samfällighetens församlingar samt samarbetskommittén förordar budgetförslaget för år 2024.

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige fastställer grundstadgan. Gemensamma kyrkorådet konstaterade att församlingsråden för samfällighetens församlingar samt samarbetskommittén lämnat godkännande utlåtanden om grundstadgan. 

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige fastställer förvaltningsstadgan. Gemensamma kyrkorådet antecknade till kännedom utlåtanden från församlingsråden, samarbetskommittén, samdirektionen för regioncentralregistret, samdirektionen för familjerådgivningscentralen och sjukhussjälavårdens direktion, som samtliga förordar förslaget till förvaltningsstadga.

Val av medlemmar och suppleanter till gemensamma kyrkorådet för år 2024

Gemensamma kyrkorådet beslöt att föreslå att gemensamma kyrkofullmäktige väljer två ordinarie medlemmar och två personliga ersättare till gemensamma kyrkorådet för år 2024.

Till gemensamma kyrkorådet hör en av domkapitlet utsedd ordförande samt som valda medlemmar vice ordförande och 14 övriga medlemmar. Det sittande gemensamma kyrkorådet består av fem medlemmar från Karleby finska församling, två medlemmar var från Karleby svenska församling och Kelviå församling samt en medlem var från församlingarna i Kaustby och Ullava, Lochteå och Halso.

Enligt förvaltningsstadgan som följer den nya kyrkolagen har gemensamma kyrkorådet utökats med två medlemmar och en personlig ersättare.

I samfällighetens beslutsfattande är det bra att gemensamma kyrkorådets medlemmar representerar församlingarna i förhållande till deras medlemsantal. Tilläggsplatserna i gemensamma kyrkorådet väljs bland Kaustby och Ullava församlings och Karleby finska församlings representanter.

2023-12-05 17:45:00.0