Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkofullmäktige för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 14.12.2023

Ordförandes klubba.

Karleby kyrkliga samfällighets budget för år 2024 godkändes

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände budgeten för år 2024. De begärda utlåtanden som församlingsråden och samarbetskommittén inlämnat förordade att budgeten för 2024, som gemensamma kyrkorådet presenterade, godkänns av gemensamma kyrkofullmäktige.

I den kyrkliga samfällighetens budget för år 2024 förväntas intäkterna uppgå till ca 2,5 miljoner euro. Verksamhetsbidraget visar ett underskott på knappt 10 miljoner euro och årsbidraget blir ca 1,1 miljoner euro. Efter avskrivningar och nedskrivningar beräknas räkenskapsperiodens resultat uppgå till 1 760 euro.

Skatteintäkterna beräknas bli ca 11 miljoner euro nästa år. Av verksamhetsbidraget styrs 48 procent till församlingsverksamheten och investeringar planeras för ett belopp på nästan 1,3 miljoner euro, vilket är ca 250 000 euro mer än föregående år.  Finansieringsanalysen visar ett minus på ca 360 000 euro.

Karleby kyrkliga samfällighets ekonomi ser stabil och tämligen balanserad ut. Med hänsyn till den nya skatteintäktsprognosen är utsikterna för de kommande åren också positiva, även om medlemsantalet i församlingarna fortsätter att minska. Samfällighetens ekonomi granskas också i fortsättningen noggrant med beredskap att snabbt reagera på eventuelle utmaningar.

Uppdateringen av Karleby kyrkliga samfällighets fastighetsstrategi godkändes

Gemensamma kyrkofullmäktige fastställde Karleby kyrkliga samfällighets fastighetsstrategi efter omröstning. Fullmäktigeledamot Emilia Teerikangas’ förslag att flytta Yxpila kyrka från en portfölj till en annan i fastighetsstrategin fick 9 röster och gemensamma kyrkorådets grundförslag 32 röster. Dessutom röstade en ledmot blankt.

Kyrkostyrelsens modell till fastighetsstrategi har beaktats vid uppdateringen av fastighetsstrategin och indelningen av samfällighetens fastigheter följer Basis-registrets modell för portföljhantering.

Den uppdaterade strategin öppnar upp fastigheternas portföljindelning på ett förståeligt sätt, processen vid avyttring av fastigheter har synliggjorts och byggnadernas användningsgrader har definierats.

En tioårsplan har sammanställts för Karleby kyrkliga samfällighets fastigheter (PTS), dvs. en långsiktig plan som grundar sig på en konditionsgranskning. Med hjälp av den har byggnadernas tekniska nuvärde och fastigheternas eftersatta underhåll uppskattats. Med utredningen som grund har en livscykelmodell utarbetats och som årligen uppdateras med byggnadernas slitage samt de reparationer som gjorts.

Gemensamma kyrkofullmäktige fastställde i juni 2021 Karleby kyrkliga samfällighets fastighetsstrategi, och den uppdateras varje fullmäktigeperiod under den nya fullmäktiges första verksamhetsår.  Nu uppdateras fastighetsstrategin för granskningsperioden 2024–2026. Nästa uppdatering blir år 2027.

Karleby kyrkliga samfällighets grundstadga, förvaltningsstadga och ekonomistadga fastställdes

Gemensamma kyrkofullmäktige fastställde Karleby kyrkliga samfällighets grundstadga, förvaltningsstadga och ekonomistadga, som tas i brud den första januari 2024.  Enligt förvaltningsstadgan som följer den nya kyrkolagen, har gemensamma kyrkorådet utökats med två medlemmar och en personlig ersättare.

Gemensamma kyrkofullmäktige valde representanter till gemensamma kyrkorådet för år 2024

Gemensamma kyrkofullmäktige valde två ordinarie medlemmar och två personliga ersättare till gemensamma kyrkorådet för år 2024. Till ordinarie medlem valdes Terttu Kettu och Aulis Kaunisto till personlig ersättare. Till andra ordinarie medlem valdes Esa Saari och Emma Haapasaari till personlig ersättare.

Till gemensamma kyrkorådet hör en av domkapitlet i Uleåborgs stift utsedd ordförande samt som valda medlemmar vice ordförande och 14 övriga medlemmar. Det sittande gemensamma kyrkorådet består av fem medlemmar från Karleby finska församling, två medlemmar var från Karleby svenska församling och Kelviå församling samt en medlem var från församlingarna i Kaustby och Ullava, Lochteå och Halso.

I samfällighetens beslutsfattande är det bra att gemensamma kyrkorådets medlemmar representerar församlingarna i förhållande till deras medlemsantal. Tilläggsplatserna i gemensamma kyrkorådet valdes bland Kaustby och Ullava församlings och Karleby finska församlings representanter.

2023-12-14 19:56:31.0