Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 21.2.2024

Ordförandes klubba.

UPPDATERING AV INVESTERINGSPLANEN FÖR 2024

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige bekräftar förändringarna som gjorts i Karleby kyrkliga samfällighets investeringsplan för år 2024.

I Karleby kyrkliga samfällighets investeringsplan finns en kostnadsuppskattning på 150 000 euro för grundrenovering av orgeln i Lochteå kyrka för år 2025. På grund av akut behov föreslås en tidigareläggning av investeringen så att kostnadsuppskattningen fördelas på åren 2024 och 2025. Investeringen skulle möjliggöra antingen en grundrenovering av orgeln eller anskaffning av en digital kyrkorgel.

Kostnadsuppskattningen för Halso kyrkas renoverings- och ombyggnadsprojekt år 2025 höjs med 20 000 euro för ombyggnad av altaret, inredning av sakristian och barnutrymmet samt för inköp av nya gångmattor.

Som en ny investering läggs ett anslag på 500 000 euro till för att köpa skogsmark för att ersätta den år 2018 sålda skogsfastigheten på Kronobyåsen. Den kyrkliga samfälligheten strävar under de kommande åren till att förvärva skogsmark i närheten av sina egna fastigheter till ett ekonomiskt värde på cirka 500 000 euro. Anskaffningen har förberetts i skogsarbetsgruppen samt i investeringsarbetsgruppen under år 2023. Investeringens kostnadsuppskattning fördelas på åren 2024 och 2025.

KYRKANS UTLANDSHJÄLP BEVILJADES ETT EXTRA BUDGETANSLAG

Gemensamma kyrkorådet föreslår att kyrkofullmäktige beviljar Kyrkans Ulandshjälp ett tilläggsanslag på 30 000 euro i budgeten för år 2024 för Ukraina-arbetet. Biståndet har speciellt riktat sig till att tillsammans med samarbetsorganisationer stöda skolgången i Ukraina. Arbetet omfattar bland annat att reparera skolor som skadats i kriget, att bygga befolkningsskydd samt att erbjuda elever och lärare psykofysiskt stöd. Även online-undervisning stöds. Särskilt uppmärksammas de barn och unga som är mest utsatta.

Karleby kyrkliga samfällighet har sedan februari 2022 stött Kyrkans Utlandshjälps arbete i Ukraina med sammanlagt 90 000 euro.

ARRENDEAVTALET FÖR PRÄSTGÅRDSVIKEN I LOCHTEÅ FÖRNYADES

Gemensamma kyrkorådet godkände arrendeavtalet angående Prästgårdsviken i Lochteå med en privatperson för fem år från den 1.4.2024. Det nuvarande avtalet upphör den 31.3.2024. Hyran på det knappt tre hektar stora markområdet är 1 250 euro per år så länge området är berättigat till jordbruksstöd. I och med avtalet hålls åkrarna och landskapet intill Lochteå prästgård i gott skick.

BEFATTNING SOM BYRÅSEKRETERARE LEDIGANSLOGS

Gemensamma kyrkorådet lediganslog en befattning som tillsvidareanställd byråsekreterare, och utsåg en arbetsgrupp med uppgift att bereda ansökningsförfarandet.

Byråsekreteraren sköter reskontra och bokföringsuppgifter åt Karleby kyrkliga samfällighets begravningsväsende och gravskötselfond, handhar gravskötselofferter samt arbetar med kundbetjäning. Därtill hör även upprätthållandet av registret över avlidna och sparandet av begravningsrättens innehavare i gravuppgifterna.

Behörighetsvillkor är lämplig yrkesutbildning eller examen, såsom tradenom eller merkonom.  Arbetserfarenhet av motsvarande uppgifter, behärskandet av de vanligaste kontorsprogrammen, erfarenhet av församlingsarbete samt utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och minst nöjaktiga muntliga och skriftliga kunskaper i det andra inhemska ses som fördelaktigt.

Anställandet av en byråsekreterare har blivit nödvändigt i och med ökade mängder faktureringar och betalningar av begravning och kremering. Dessa uppgifter har tidigare skötts med personalarrangemang inom begravningsväsendet.

DEN LEDIGA TJÄNSTEN SOM KARLEBY FÖRSAMLINGSCENTERS MATSERVICEANSTÄLLD HAR FYLLTS

Gemensamma kyrkorådet valde Heidi Känsäkangas till matserviceanställd på Karleby församlingscenter enligt intervjugruppens eniga förslag. Reservplats fick Nina Kivistö. Under ansökningstiden fick man 14 ansökningar. Till intervju tillkallades fyra personer varav två drog tillbaka ansökan.

Enligt arbetsgruppen som stod för beslutsprocessen lämpar sig Känsäkangas utbildning, arbetserfarenhet och språkkunskaper samt det allmänna intryck man fick under intervjun bäst till uppgiften. Anställningen har en prövotid på sex månader.

ARKITEKTEN FÖR CHYDENIUS PRÄSTGÅRDS RENOVERING HAR VALTS

Arkkitehtitoimisto Patina Oy från Karleby har valts till arkitekt och huvudplanerare för spåntakets renovering i Karleby prästgård d.v.s. Chydenius prästgård.

Upphandlingens värde överskrider inte tröskelvärdet för offentlig upphandling. Man bad om erbjudande av tre arkitektbyråer av vilka två svarade inom utsatt tid. Arkkitehtitoimisto Patina Oy:s erbjudande, 2045 euro, godkändes med tjänsteinnehavarbeslut.

REGLERNA FÖR FONDER MED SÄRSKILD TÄCKNING BEKRÄFTADES

Gemensamma kyrkorådet bekräftade reglerna för fonder med särskild täckning. En fond med särskild täckning grundas när en av församlingarna eller den kyrkliga samfälligheten får en testamentering eller donation med särskilda användningsvillkor.

Det kapital som består av fondens resurser antecknas i balansräkningen i uppdragens kapital. Fondens bokföring sköts antingen som en egen balansräkningsenhet eller i anslutning med den kyrkliga samfällighetens bokföring enligt anvisningar givna av kyrkostyrelsen. Den kyrkliga samfälligheten kan endast ha fonder med särskild täckning d.v.s. fondens kapital har alltid särskilda användningsbegränsningar.

2024-02-21 18:25:59.0