Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 27.3.2024

Ordförandes klubba.

Karleby kyrkliga samfällighets bokslut 2023

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner Karleby kyrkliga samfällighets bokslut för verksamhetsåret 2023.

Året 2023 var ekonomiskt ett bra år för Karleby kyrkliga samfällighet. Uppsvinget beror på den 8,5 procent stora höjningen av kyrkoskatteintäkterna jämfört med föregående år.  Nationellt sett steg kyrkoskatteintäkterna med 11 procent jämfört med föregående år. Den ökade kyrkoskatteinkomsten inom hela Finlands evangelisk-lutherska kyrka var oväntad och rekordstor. Karleby kyrkliga samfällighets bokslut 2023 visade ett resultat på drygt 1,6 miljoner och ett årsbidrag på 2,7 miljoner euro.

Kyrkoskatteintäkterna i Karleby kyrkliga samfällighet uppgick till 11,6 miljoner euro, vilket är ca 1,2 miljoner euro mer än det budgeterade. Verksamhetsintäkterna överskred budgeten med nästan 500 000 euro och verksamhetskostnaderna överskred budgeten med ca 255 000 euro. Den statliga finansieringen uppgick till en dryg miljon euro men täcker ändå inte helt kostnaderna för de funktioner som den borde räcka till.

Karleby kyrkliga samfällighet investerade i fjol för drygt en miljon euro. Det största investeringsobjektet var den grundliga renoveringen av Gamlakarleby stadskyrka. Anskaffningen av mark i anslutning till begravningsplatserna senarelades på grund av planläggningsorsaker. De finansiella resurserna ökade med 1,7 miljoner euro.

Aapo Kaivosoja valdes till sjukhuspastor

Gemensamma kyrkorådet valde enligt beredningsgruppens förslag teologie magister Aapo Kaivosoja till den lediganslagna tjänsten som sjukhuspastor från den. 1.10.2024. Han är för tillfället kaplan i Himango kapellförsamling. Som reserv valdes Laihela församlings församlingspastor Heikki Hangasmaa. Ansökningstiden för sjukhuspastorstjänsten gick ut den 22 februari, och nio personer lämnade in sina ansökningar inom utsatt tid. Fyra personer, varav en drog tillbaka sin ansökan, kallades till intervju.  

Fullmäktigemotion om att ordna gemensamma mässor och gudstjänster

Gemensamma kyrkorådet sände fullmäktigemotionen om att församlingarna skulle ordna gemensamma gudstjänster och högmässor till församlingsråden för beredning. I motionen föreslås att intresse och möjligheter till att Karleby finska församling och Karleby svenska församling skulle ordna gemensamma mässor och/eller gudstjänster tre till fyra gånger per år samt samfällighetens alla sex församlingar en gång per år.  

2024-03-27 16:54:00.0