Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 17.4.2024

Ordförandes klubba.

Den kyrkliga samfälligheten ansöker om kyrkans miljödiplom

Gemensamma kyrkorådet beslöt att inleda processen med att ansöka om miljödiplomet, och utsåg fastighetschef Veli-Matti Raappana. Gemensamma kyrkorådet beslöt också att grunda en arbetsgrupp vars medlemmar utses av förvaltningsdirektör Anne Jokela samt av kyrkoherdarna i de församlingar som tar beslut om att ansöka om miljödiplom.

Kyrkans miljödiplom beviljas åt samfälligheten, inte åt de enskilda församlingarna. I kyrkliga samfälligheter krävs att åtminstone hälften av församlingsråden har fattat beslut om att församlingen deltar.

Strategin En kolneutral kyrka 2030 har som målsättning att alla församlingar samt domkapitlen och Kyrkostyrelsen skaffar kyrkans miljödiplom senast 2025. I miljöansvariga församlingar beaktas även kulturell hållbarhet och socialt ansvar, såsom internationell diakoni, ansvarsfull investering samt konceptet Rättvis handel.

Kyrkans miljödiplom gäller i fem år.

Victoria Furu valdes till begravningsväsendets byråsekreterare

Gemensamma kyrkorådet beslöt enligt arbetsgruppens förslag att välja Victoria Furu till den lediganslagna anställningen som byråsekreterare. Annika Viitanen valdes som reserv.

Byråsekreteraren arbetar för Karleby kyrkliga samfällighets begravningsväsende och till uppgifterna hör begravningsväsendets och gravskötselfondens reskontra- och bokföringsuppgifter, att handlägga gravskötselofferter, upprätthålla register över avlidna samt kundbetjäning. Prövotiden är sex månader.

Spåntaken på kyrkorna i Lochteå och Kaustby tjäras under försommaren

Tjärning av spåntaken på Lochteå kyrka och på kyrkan och klockstapeln i Kaustby kommer att utföras av Nykarleby Spåntak Ab. Taken har senast tjärats 2017.

Tjärningsarbetet ingår i Karleby kyrkliga samfällighets insvesteringsprojekt under försommaren 2024. I Lochteå är kostnadsberäkningen, inklusive meromsättningsskatt och eventuella tilläggsarbeten såsom t. ex. ytbehandling av klockstapelns plåttak, 60 000 euro. I Kaustby uppgår motsvarande kostnadsberäkning till 50 000 euro.

Nykarleby Spåntak har också valts till leverantör och tillverkare av takspån till den gamla prästgården, Chydenius prästgård, på Kyrkbacken.

Entreprenaden omfattar drygt 14 000 takspån som främst tillverkas av kärnfura som avverkats i samfällighetens egna skogsskiften. Entreprenaden omfattar även sågning till spånämne.

Renoveringen av spåntaket på Chydenius prästgård är årets näst största investering. Kostnadsberäkningen för projektet är 250 000 euro inkl. mervärdesskatt.

Leukun Eräveikot rf:s jaktmarksarrende  förlängdes med 10 år

Gemensamma kyrkorådet godkände en tioårig förlängning av jaktmarksarrende åt Leukun Eräveikot rf. Avtalet gäller 1.4.2024–31.3.2032 på Karleby kyrkliga samfällighets mark. Avtalet gäller helt eller delvis fastigheter i Kumpula, Simukkala och Ulvi i Kelviå med beaktande av eventuella restriktioner på grund av byggande av vindkraft.

2024-04-17 17:15:00.0