Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 22.1.2025

Ordförandes klubba.

Församlingshemmet i Ullava flyttar till den tidigare banklokalen

Gemensamma kyrkorådet beslöt på sitt möte på onsdagskvällen att köpa bankfastigheten på Ullavavägen 675 av OP Jokilaaksot för 10 000 euro, om de tilläggsundersökningar som ska göras inte påvisar skador som kan utgöra ett hinder för affären.  När affären rotts i hamn kommer de 2016 grundrenoverade lokalerna att saneras till ett nytt församlingshem.

I investeringsplanen för år 2025 har 60 000 euro ur budgeten reserverats för verksamhetslokalerna i Ullava. Gemensamma kyrkorådet beslöt att det nuvarande församlingshemmet i Ullava inte grundrenoveras på grund av den höga kostnaden som det skulle medföra samt med tanke på osäkerhetsfaktorer gällande inomhusluften.  Församlingshemmet rivs 2026, då all verksamhet har flyttats till de nya utrymmena.

Utlåtandet som församlingsrådet i Kaustby och Ullava på begäran gett gemensamma kyrkorådet framför en enhällig åsikt om att friska verksamhetsutrymmen behövs i Ullava. I utlåtandet föreslogs möjlig renovering av församlingshemmet efter noggrannare undersökningar, men om gemensamma kyrkorådet beslutar att köpa affärsfastigheten av OP Jokilaaksot och bygga om den till ett nytt församlingsutrymme, bör en så stor kapacitet som möjligt beaktas för att ordna servering.  Församlingsrådet förde också fram alternativet att uppföra ett nybygge om både det nuvarande församlingshemmet och affärsfastigheten på Ullavavägen 657 visar sig ha brister som talar för ett nybygge.

Kapellrådet i Ullava ansåg att OP Jokilaaksots fastighet inte bör beaktas som alternativ på grund av den låga takhöjden inomhus och fastighetens höga ålder. Kapellrådet ansåg att det främsta alternativet är att nuvarande församlingshem undersöks bättre och i mån av möjlighet renoveras.  Om en renovering är omöjlig, borde ett nytt församlingshem byggas.  

Fastigheten som planeras bli Ullavas nya församlingshem är ca 230 kvadratmeter och är belägen på en ypperlig plats. Till storleken är byggnaden realistisk och tillgodoser till centrala delar församlingens utrymmesbehov.  Endast stora evenemang med många deltagare, och som kräver servering behöver ordnas på annat ställe.
Underhållsutgifterna för bankfastigheten i lämplig storlek och med modern husteknik är ca en fjärdedel av det nuvarande församlingshemmets underhållskostnader.

Gemensamma kyrkorådet valde direktionsrepresentanter för åren 2025–2026

Till samdirektionen för Karleby regioncentralregister valdes Hans Snellman.

Till samdirektionen för sjukhussjälavården valdes Hannu Kuusniemi.

Till samdirektionen för familjerådgivningscentralen valdes Kristiina Teerikangas.

Till direktionen för fastighets- och begravningsväsendet valdes Paavo Hietalahti.

Till högsta ledningens lönegrupp för perioden 2025–2026 valde gemensamma kyrkorådet Harri Jylhä, Irja Kivistö och Torbjörn Sandell, som också utsågs till ordförande. Högsta ledningens lönegrupp har till uppgift att förhandla om målsättningen med kyrkoherdarna och förvaltningsdirektören, samt att följa upp hur målen uppnås, och presentera ärenden om högsta ledningens avlöning och avlöningsgrunder för gemensamma kyrkorådet.  

Till bildkonstarbetsgruppen valdes för perioden 2025–2026 följande fyra medlemmar: Merja Passoja, Henrik Forslund, Esa Tiainen och Auli Palosaari, som även valdes till ordförande. Paula Pensaari valdes som ersättare och kommunikationschef Lisen Forsgård som sekreterare. Bildkonstarbetsgruppen handhar samfällighetens konstverk samt bistår gemensamma kyrkorådet vid konstanskaffningar till samfälligheten enligt arbetsgruppens instruktion.

Gemensamma kyrkorådet utnämnde arbetsgivarens representant fastighetschef Veli-Matti Raappana i Karleby kyrkliga samfällighets arbetsgrupp för barnkonsekvensanalys för åren 2025–2026. Även församlingsråden i samfällighetens sex församlingar väljer en representant var till arbetsgruppen för barnkonsekvensanalys.
Arbetsgruppen för barnkonsekvensanalys har grundats 2015. Gruppen leds av Sirpa Karjalainen, handledare inom småbarnspedagogik i Karleby finska församling.

Gemensamma kyrkorådet valde Yvonne Rönnqvist, Lea Känsäkangas, Miia Pöppönen, Pertti Leskelä, Seija Karhukorpi och Jukka Paananen till medlemmar i skogsarbetsgruppen. Jukka Paananen valdes till ordförande för gruppen. Eevi Fiskaali valdes som ersättare. Skogsarbetsgruppen hörs som expertgrupp i ärenden som berör skogsbruk. Som sakkunniga inom ärenden som gäller skogsvård fungerar fortfarande de lokala skogsvårdsföreningarna Metsänhoitoyhdistys Keskipohja och Skogsvårdsföreningen Österbotten.

Gemensamma kyrkorådet utnämnde Vilhelm Kankkonen, Sten ÅströmVuokko Orjala, Eevi Fiskaali och Pekka Nurmi till medlemmar i placeringsgruppen för åren 2025–2026. Pekka Nurmi utnämndes till ordförande. Målet för placeringsverksamheten är säkra och öka kapitalet samt att planera investeringar. Placeringsverksamheten följer försiktighetsprincipen, och risknivån bör vara måttlig.

Till medlemmar i informationsarbetsgruppen för perioden 2023-2024 valdes följande sex personer: Hanna Yrjänä, Ville Honkala, Hannu Kuusniemi, Marko Aarnio, Elina Riekko och Satu Järvenpää samt som ersättare Saara Tölli. Till ordförande för arbetsgruppen valdes Hannu Kuusniemi. De ordinarie medlemmarna ska representera varje församling i samfälligheten och ersättarna ska representera Karleby finska församling och Karleby svenska församling. Även ersättarna kallas till alla sammanträden.

Kyrkbackens församlingshem söker en städare-vaktmästare

Gemensamma kyrkorådet lediganslog en anställning som städare-vaktmästare och utsåg en arbetsgrupp för att bereda urvalsprocessen.  Köks-, städ- och vaktmästaruppgifterna i Kyrkbackens församlingshem sköts av en serviceansvarig, en matservicearbetare och en städare-vaktmästare.  Sommartid har de anställda dessutom hand om köks- och städtjänsterna på Torsö sommarhem.

Behörighetskraven för anställningen som städare-vaktmästare är lämplig yrkesutbildning, t.ex. grundutbildning inom renhållnings- och fastighetsbranschen eller motsvarande praktisk erfarenhet av grund- och underhållsstädning samt kundbetjäning. Erfarenhet av assisterande uppgifter i storkök och servering är till fördel.  Goda muntliga och skriftliga färdigheter krävs i det ena inhemska språket och minst nöjaktiga muntliga kunskaper och förståelse i det andra. Anställningen inleds den 2.5.2025 eller enligt överenskommelse.

Karleby kyrkliga samfällighet söker en gårdskarl

Gemensamma kyrkorådet lediganslog en anställning som gårdskarl, utsåg en arbetsgrupp för att bereda urvalsprocessen. Gårdskarlens mångsidiga arbetsuppgifter består från maskinell snöröjning till att utföra mindre serviceuppgifter främst inom centrala Karleby. Behörighetskraven för anställningen som gårdskarl är lämplig yrkesutbildning eller motsvarande praktisk erfarenhet. Goda muntliga och skriftliga färdigheter krävs i det ena inhemska språket och minst nöjaktiga muntliga kunskaper och förståelse i det andra. Anställningen inleds den 10.3.2025 eller enligt överenskommelse.

22.1.2025 17.19