Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådets beslut 26.3.2020

Ordförandeklubba med texten gemensamma kyrkorådets beslut.

Gemensamma kyrkorådet (GKR) godkände och fastställde bokslutet för 2019. År 2019 visade samfällighetens bokslut ett överskott på 402.000 euro, vilket överstiger det budgeterade med 237.000 euro. Verksamhetsintäkterna steg till knappt 2 milj. euro, varav i 206.000 euro var inkomster från skogsbruk. Verksamhetskostnaderna var 10,7 milj. euro vilket underskrider det budgeterade med 206.000 euro. Personalkostnaderna underskrider budgeten med 127.000 euro. Personalkostnadernas andel av verksamhetskostnaderna var 62 %. Verksamhetsbidraget, dvs. skillnaden mellan verksamhetsintäkterna och –utgifterna var - 8,7 milj. euro, 215.000 euro bättre än prognosen. Årsbidraget var 1,3 milj. euro.

Intäkterna från kyrkoskatten utgjorde 10,1 milj. euro, 51.000 euro högre än det budgeterade. Kyrkoskatteintäkterna steg lite överraskande med 157.000 euro i förhållande till föregående år. Den goda sysselsättningsgraden och lönenivån medverkade till ökningen. Den statliga ersättningen var 991.000 euro. Utvecklingen av medlemsantalet i församlingarna påverkar kyrkoskatteintäktens storlek. Vid årets slut hade församlingarna inom Karleby kyrkliga samfällighet sammanlagt 40.395 medlemmar, dvs. 573 medlemmar färre än vid utgången av föregående år.

1,4 milj. euro användes till investeringar. Den största investeringen var den invändiga grundrenoveringen av Karleby kyrka, med en helhetskostnad på 1,2 milj. euro. Församlingscentrets kök sanerades, luftkonditioneringsmaskinerna i församlingscentret och i Kelviå församlingshem förnyades. Krematoriet beviljades byggnads- och miljötillstånd.

Under 2019 togs beslut om Halso församlings anslutning till samfälligheten från början av år 2020.

Samfällighetens bokföring och bokslut följer kyrkolagen och -ordningen, budgetförordningen och i tillämpliga fall bokföringslagen. Bokslutet skall upprättas inom tre månader efter räkenskapsårets slut. Bokslutet omfattar resultaträkning, balansräkning, finansieringskalkyl med tillhörande noter samt verksamhetsberättelse som innehållar bl. a. en utvärdering av hur de operativa målen och budgeten uppnåtts.

HALSO FÖRSAMLINGS BOKSLUT FÖR 2019 GODKÄNDES

Gemensamma kyrkorådet godkände och undertecknade Halso församlings bokslut för 2019 och överlät det åt revisorerna för granskning. GKR fastställde bokslutet samt att bokföringsperiodens överskott 145.768,46 euro bokförs under eget kapital i balansräkningen. GKR föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige beslutar om ansvarsfrihet och ger ekonomikontoret behörighet att upprätta verksamhetsberättelse och vid behov göra små rättelser och granskningar i bokslutet.

KARI KOSKINEN VALD TILL KYRKVAKTMÄSTARE-GRAVGRÄVARE

Vid valet fästes uppmärksamhet vid yrkeskunskap, utbildning, kännedom om branschen, praktiska kunskaper och teknisk kännedom om arbetsmaskiner samt kundbetjäningskunskaper. De sökandes kunskaper i de båda inhemska språken beaktades också.

Kari Koskinens arbetserfarenhet, branschkännedom, språkkunskaper, praktiska kunskaper och teknisk kännedom om arbetsmaskiner samt det allmänna intrycket under intervjun motsvarade bäst de krav som ställs på arbetsuppgiften.

Tre ansökningar inkom under utsatt tid och alla sökanden kallades till intervju.

ÅTGÄRDER SOM CORONAPANDEMIN ORSAKAR

Finlands regering har meddelat om åtgärder för att lindra coronapandemins framfart. Dessa är i kraft till den 13.4.2020. På grund av detta har Kyrkostyrelsen och domkapitlet i Uleåborgs stift gett församlingarna anvisningar. Åtgärderna har avsevärd inverkan på församlingarnas och samfällighetens verksamhet. Samfälligheten har sammanställt anvisningar för personalen. Gemensamt har överenskommits att de anställda kan som beredskapsåtgärd arbeta på distans, ta ut kompledighet, övertid eller semester. Det är även möjligt att ta ut obetald ledighet. För att säkra församlingarnas väsentliga funktioner kan förmannen göra ändringar i den anställdes arbetsuppgifter med beaktande av dennes utbildning och kompetens. Kyrkoherdarna och förvaltningsdirektören har också kommit överens om att de anställda kan flyttas mellan församlingarn. Förmännen behandlar varje fall enskillt. Om arbetsuppgifterna tillfälligt minskar eller tar slut förhandlar arbetsgivaren och de anställdas representanter och permitteringar.

Den eventuella inledningen av samarbetsförfarandet kommer att återupptas vid nästa gemensamma kyrkorådets möte den 29.4.2020. Då kommer det troligtvis att finnas ny information om utvecklingen av pandemin.

2020-03-26 12:43:00.0