Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådets beslut 22.1.2020

Ordförandeklubba med texten gemensamma kyrkorådets beslut.

Avgifterna för gravskötsel fastställdes för 2020

Gemensamma kyrkorådet fastställde avgifterna för gravskötsel fr. o. m. den 1.2.2020 enligt det förslag som direktionen för begravningsväsendet gett.

Tidigare har avgifterna varierat i Stamkarleby och i de anslutna församlingarna. Faktureringsprinciperna har förenhetligats och en gemensam prislista som omfattar samfällighetens samtliga begravningsplatser har sammanställts.
Den avgift som debiteras för gravskötsel får inte överstiga den kostnad som produktionen av tjänsten medför. Skötselavgifterna har inte motsvarat kostnaderna, eftersom med de tidigare avgifterna endast motsvarat ca ¾ av omkostnaderna. Omkostnaderna består i huvudsak, dvs. till 70-75 %, av lönekostnader med tillhörande sociala avgifter.
Avgiften för grundskötsel av en gravplats höjs med 12 euro. För tilläggsplatser debiteras +10 euro / plats. Priset på grundskötsel av urne- och barngravar höjs med 5 euro. Priserna på en del blommor höjs också för att priset skall motsvara kostnaderna.

Avgifterna har senast granskats 2016.


Ny arbetsgrupp funderar hur fördela budgetmedlen

Gemensamma kyrkorådet tillsatte en arbetsgrupp vars uppgift är att fundera över hur budgetmedlen delas rättvist över hela samfälligheten.

I maj bestäms ramen för budgeten och anslagen för följande huvudklasser föredras: verksamheten i församlingarna, gemensamma församlingsuppgifter, begravningsväsendet, fastighetsväsendet och allmän administration. Församlingarnas budgetmedel består av en grunddel, en del baserad på befolkningsantalet samt av över- eller underskottet i föregående bokslut. Under förhandlingarna om Halsos anslutning konstaterades att de nuvarande fördelningskriterierna av budgetmedlen inte är lämpliga då en ny församling ansluter sig till samfälligheten. Fördelningskriterierna har senast år 2016 behandlats av en arbetsgrupp. Arbetet resulterade i en höjning av budgetmedlens grunddel.

Till arbetsgruppen valdes förutom ekonomichefen (Tuula Kauppila), förvaltningsdirektören (Helinä Marjamaa), Gemensamma kyrkorådets ordförande (Per Stenberg) en representant för varje församling. De valda personerna är Risto Haveri (Lochteå), Niklas Kankkonen (Karleby svenska), Leena Hankaniemi (Kelviå), Jukka Paananen (Kokkolan suomalainen), Paavo Hietalahti (Halso) samt Oili Salo (Kaustby och Ullava).

Arbetsgruppen avger slutrapport före den 15.4.

Riikka Hietalahti från Halso församling invald i informationsarbetsgruppen

Informationsarbetsgruppens uppgift är att i samarbete med församlingarna och samfälligheten sköta om information och kommunikation och att utveckla informationsarbetet, att stöda informationsenhetens arbete, att vid behov ge utlåtanden angående informationsverksamheten åt gemensamma kyrkorådet, att årligen sammanställa verksamhetsplan och budgetförslag över informationsverksamheten åt gemensamma kyrkorådet, att sammanställa verksamhetsberättelse över informationsverksamheten föregående år.

Gemensamma kyrkorådet väljer informationsarbetsgruppen som består av ordförande och fem övriga medlemmar samt två suppleanter. De egentliga medlemmarna skall representera varje församling inom samfälligheten och suppleanterna representerar Karleby finska och svenska församlingar. Även suppleanterna kallas till alla möten.

Sakkännedom om informationsarbetets olika områden (tidningsarbete, radioarbete, nätkommunikation) och om marknadsföring bör finnas inom arbetsgruppen.

Wed Jan 22 13:59:00 EET 2020