Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 26.8.2020

MATSERVICEARBETARE SÖKS TILL KARLEBY FÖRSAMLINGSCENTER
Servicechefen för Karleby kyrkliga samfällighet har föreslagit att en matservicearbetare för kombinationsarbete anställs i stället för den anställda som pensionerades den 1.6.2020. 
Utbildning inom catering-branschen eller motsavarande arbetserfarenhet samt goda muntliga kunskaper i det ena inhemska språket och minst nöjaktiga kunskaper i det andra inhemska språket krävs. Ledningsgruppen förordar förslaget. 
Gemensamma kyrkorådet beslöt att enligt förvaltningsdirektörens proposition tillsvidareanställa en matservicearbetare från den 1.10.2020 eller enligt överenskommelse.

REKRYTERING AV MATSERVICEARBETARE TILL FÖRSAMLINGSCENTRET ÅTERUPPTAS
Det beslöts att en ny anställd rekryteras i stället för den vaktmästare-städare som gick i pension den 1.6.2020. Arbetsuppgifterna är främst i anslutning till Mikaelsalen och servering till Karleby svenska församlings tillställningar samt H-fastighetens lokalvård och vaktmästaruppgifter.
Gemensamma kyrkorådet beslöt den 17.6.2020 att på grund av coronasituationen avbryta rekryteringen. 
Det är nu nödvändigt att återuppta rekryteringen eftersom restriktionerna lättats och behovet av arbetskraft ökat bland annat på grund av att tidsbundna anställningar har gått ut.

Eftersom de som arbetar som vaktmästare-städare i samfälligheten inte har tillräcklig kompetens inom köksbranchen eller lokalvården har man varit tvungen att anställa personal på tidsbundna kontrakt för att sköta arbetsuppgifter i köket.
Servicechefen föreslog att en matservicearbetare för kombinationsarbete anställs i stället för en vaktmästare-städare. Utbildning inom catering-branschen eller motsavarande arbetserfarenhet samt goda muntliga och minst nöjaktiga skriftliga kunskaper i de båda inhemska språken krävs.
Anställda med tillräcklig utbildning och kompetens kan vikariera på de olika verksamhetspunkterna i köks- och städuppgifter. På detta sätt kan man minska behovet av säsongsanställda och vikarier samt säkerställa att språkkunskapskravet uppfylls. Ledningsgruppen förordar förslaget.
Gemensamma kyrkorådet beslöt att tillsvidareanställa en matservicearbetare från den 1.10.2020 eller enligt överenskommelse. 

BUDGETRAM FÖR 2021 
Enligt justitieministeriets översikt från i somras är den ekonomiska situationen fortfarande mycket osäker såväl i Finland som i övriga världen. Prognosen antar att covid-19-epidemin sakta ebbar ut och att ingen andra våg kommer under hösten. 
Det har gått drygt ett halvår sedan pandemin bröt ut och sjukdomen har spridit sig över hela världen. Nu vet vi att en andra våg redan kommit. 

Det är fortfarande besvärligt att tillförlitligt uppskatta hur djupt ekonomin dyker i världen och i Finland och hur länge lågkonjukturen räcker. Justitieministeriet räknade i juni med att Finlands ekonomi minskar med sex procent år 2020. Pandemin har också påverkat församlingarnas verksamhet och ekonomi över hela landet. Karleby kyrkliga samfällighet och dess församlingar har under undantagstillståndet omorganiserat verksamheten. Betydelsen av sociala medier har ökat markant, anställda har delvis övergått till distansarbete och beredskapskommittén har sammanställt anvisningar både för personalen och församlingsmedlemmarna. Anvisningarna grundar sig på instruktioner som getts av Statsrådet, Institutet för hälsa och välfärd, Kyrkostyrelsen och biskoparna. 

Kyrkoskatten utgör så mycket som 79 procent av samfällighetens inkomster i budgetramen, statsersättningen sju procent och verksamhetsintäkterna 14 procent. Intäkterna från kyrkoskatten har på nationell nivå beräknats sjunka med några procent under detta år. Inom Karleby kyrkliga samfällighet har skatteintäkterna till slutet av juli trots allt stigit med en procent i förhållande till föregående år. Pandemin har påverkat den ekonomiska situationen lindrigt och konsekvenserna kommer sannolikt att märkas vid årets slut. 
Inkomsterna för 2021 är mycket svåra att förutspå. Kyrkoskatten beräknas sjunka med 2,5 procent och verksamhetsintäkterna öka med en procent. Skogsbruksinkomsterna beräknas bibehållas på samma nivå som föregående år. 

I kyrkans tjänste- och arbetskollektivavtal har man överenskommit att lönekostnaderna ökar ca 1,9 procent jämfört med 2020. Eftersom inkomsterna sjunker och kostnaderna ökar har man beslutat om sparåtgärder för att balansera ekonomin. Sparmålet för huvudklasserna 1, 2, 3 och 5 är fem procent och två procent för huvudklass 4. Huvudklass 1 utgörs av allmän administration, huvudklass 2 av församlingsverksamhet, huvudklass 3 av gemensamma församlingsarbetsuppgifter, huvudklass 4 av begravningsväsendet och huvudklass 5 av fastighetsväsendet. 

Fördelningsmodellen av budgetmedel som används i de övriga församlingarna tillämpas inte på Halso församling. Tidigare har det konstaterats att modellen inte passar en församling som nyligen anslutits till samfälligheten.

Utvärderingen av utrymmesbehovet i samfälligheten fortsätter och målet är att minska fastighetsmassan.
Underskottet i rambudgetens resultaträkning för redovisningsperioden 2021 är 75 000 euro. 
Gemensamma kyrkorådet beslöt att enligt förvaltningsdirektörens förslag godkänna fördelningen av församlingarnas budgetmedel och att tjänster som blir lediga eller arbetsavtal som löper ut inte automatiskt tillsätts eller förlängs. Man beslöt också att församlingarna och andra enheter bereder en preliminär budget för 2021. Den slutgiltiga budgeten skall inlämnas den 9.10.2020 med vetskapen om att förändringar är möjliga.
 

2020-08-26 17:54:05.0