Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 18.2.2021

Utförandeklubba och kalender.

Fastighetsstrategi för åren 2021-26

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige fastställer fastighetsstrategin för åren 2021-26.

Visionen med Karleby kyrkliga samfällighets fastighetsstrategi är att samfälligheten och medlemsförsamlingarna till sitt förfogande har ett ändamålsenligt och rätt dimensionerat nätverk av lokaler, som upprätthålls inom ramen för samfällighetens ekonomiska kapacitet så friska, trygga och tillgängliga som möjligt.

Målsättningen med fastighetsstrategin är att i beslutsfattandet allt bättre beakta förändringarna i verksamhetsmiljöerna och samhället inom samfällighetens verksamhetsområde samt Kyrkostyrelsen strategiska riktlinjer.

Björkhagens församlingshem auktioneras ut

Karleby kyrkliga samfällighets gemensamma kyrkoråd beslöt enligt förvaltningsdirektörens förslag att Björkhagens församlingshem läggs till försäljning på tjänsten Huutokaupat.com.

Arbetsgruppen som grundats för att undersöka bredare användningsmöjligheter för Yxpila kyrka presenterade i september 2020 för Fastighets- och begravningsväsendets direktion sin slutrapport där beslut togs om att helt eller delvis avstå från Björkhagens församlingshem. 

En barnkonsekvensanalys har gjorts på Björkhagens församlingshem i september 2020. Det konstaterades att den största hotbilden för de barn och unga som bor i området är att avstånden blir längre. Avståndet från Björkhagens servicecenter till Yxpila kyrka, dit en del av verksamheten kunde flytta, blir ca 0,5 kilometer längre.

Vid den konditionsgranskning av fastigheten som utfördes i september 2020 hittades varken fukt i konstruktionerna eller synlig mikrobtillväxt. Efter konditionsrapporten beslöt gemensamma kyrkorådet att Björkkorset avyttras delvis eller helt. De utlåtanden som kyrkoordningen förutsätter har inkommit från Karleby finska församling och Karleby svenska församling i november 2020. Karleby finska församlings församlingsråd föreslår att ett ersättande utrymmen hittas i stället för Björkkorset. Karleby svenska församlings verksamhet påverkas just inte av en avyttring av Björkkorset, och det är skäl att framskrida med avyttringen.

2021-02-19 11:32:00.0