Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 31.3.2021

Utförandeklubba.

KARLEBY KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS BOKSLUT 2020

Bokslutet för Karleby kyrkliga samfällighet visade ett överskott på 1,081 miljoner euro. Resultatet var 1,191 miljoner euro bättre än budgeten lät vänta. Verksamhetsintäkterna uppgick till 2,017 miljoner euro, varav inkomster från skogsbruk uppgick till 487 028 euroa.

Verksamhetskostnaderna var 10,2 miljoner euro, budgeten underskreds med över en miljon euro. Summan omfattar även över 600 000 euro inbesparade personalkostnader. Rörelsemarginalen, dvs. differensen mellan verksamhetsintäkter och -kostnader var 8,168 miljoner euro, vilket är ca en miljon bättre än det budgeterade.

Årsbidraget  var 2,3 miljoner euro. Ned- och avskrivningarna uppgick till 1,2 miljoner euro.

Församlingarna inom Karleby kyrkliga samfällighet hade vid utgången av 2020 totalt 40 941 medlemmar. Medlemsantalet har fortsättningsvis sjunkit. Kyrkoskatteintäkterna uppgick till 10,5 miljoner euro, vilket översteg det budgeterade med 345 427 euro. Intäkterna från kyrkoskatten steg oväntat för andra året i följd, trots det sjunkande medlemsantalet. Tillväxten förmodas bero på den goda sysselsättnings- och inkomstnivån i nejden. Det statliga finansieringen uppgick till 1,026 miljoner euro och dessutom erhölls ett kompletteringsbidrag på 32 727 euro.
Under året användes 312 482 euro till investeringar, vilket var märkbart under det budgeterade. Kaustby församlingscenter, ventilationsarbetet i Karleby församlingscenter samt starten av krematorieprojektet stod för de största investeringskostnaderna år 2020. Största delen av investeringskostnaderna för krematoriet flyttades till år 2021.

Karleby kyrkliga samfällighets gemensamma kyrkoråd beslöt att godkänna 2020 års bokslut och föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige fastställer bokslutet samt att räkenskapsperiodens överskott 1,081 miljoner euro bokförs på över-/underskottskontot i balansräkningen under eget kapital.

TILLBYGGNAD AV SERVICEBYGGNADEN PÅ LOCHTEÅ GRAVGÅRD
SAMT ANSKAFFNING AV EN BIL TILL FASTIGHETSVÄSENDET

Samfällighetens gemensamma kyrkoråd förordar att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner en tilläggsbudget på 30 000 euro till investeringsplanen för en servicebyggnad på Lochteå begravningsplats samt att en bil till värdet av 20 000 euro införskaffas till fastighetsväsendet.

Utbyggnads- och saneringsarbetet på servicebyggnaden på Lochteå begravningsplats inleddes sommaren 2020. Summan på 40 000 euro som reserverats för projektet har delats över två verksamhetsår. Förutom sociala utrymmen har ett arbetsrum för kyrkvaktmästaren byggts, köksinredningen förnyats och ett alarmsystem installerats. Under sommaren 2021 byggs ännu ett maskingarage.

Kostnaderna för VVS och elarbetet samt anläggningskostnaderna blev högre än beräknat. På grund av detta samt för byggandet av maskingaraget anhåller direktionen för fastighets- och begravningsväsendet om en tilläggsbudget på 30 000 euro.
Fastighetsväsendet har skaffat en Peugeot Expert –paketbil för 20 000 för att ersätta den leasingbil som tidigare använts. Investeringens återbetalningstid är ca tre år. Det gamla leasing-avtalet upphör den 31.5.2021 och det skulle ha varit ekonomiskt ofördelaktigt att teckna ett nytt.

LOCHTEÅ FÖRSAMLING SÖKER KYRKVAKTMÄSTARE

Gemensamma kyrkorådet lediganslog befattningen som kyrkvaktvästare i Lochteå församling. Anställningen inleds den 1.9.2021 eller enligt överenskommelse. Lämplig yrkesexamen eller praktisk yrkeserfarenhet krävs.  

SAMFÄLLIGHETEN SÖKER ANSTÄLLD TILL KREMATORIET

Karleby kyrkliga samfällighets krematorium beräknas stå klart den 11.8.2021. Gemensamma kyrkorådet beslöt att lediganslå en plats som krematorieanställd.

Krematoriearbetaren är en person som fått utbildning för sina arbetsuppgifter. Anställningen börjar 1.7.2021 eller enligt överenskommelse. Lämplig yrkesexamen eller tidigare praktisk erfarenhet av arbetsuppgifterna krävs.

För att säkra verksamheten i krematoriet måste minst två personer kunna sköta krematoriets utrustning och servicelinjen. Förutom den person som nu söks är en av begravningsväsendets anställda under utbildning till krematorieskötare.

TJÄNSTEN SOM PERSONALCHEF LEDIGANSLÅS 

Gemensamma kyrkorådet lediganslår tjänsten som Karleby kyrkliga samfällighets personalchef och utser en arbetsgrupp med uppgift att bereda ansökningsförfarandet. Samfällighetens nuvarande personalchef har begärt avsked från sin tjänst från den 1.10.2021 för att gå i pension.

FÖRDELNINGEN AV BUDGETMEDEL                 

Gemensamma kyrkorådet godkände enlig arbetsgruppens slutsatser den nya modellen för fördelning av budgetmedel. Den nya modellen har också fått understöd i medlemsförsamlingarnas församlingsråds utlåtanden. De nya fördelningsprinciperna tas i bruk när budgeten för år 2022 bereds.  Enligt den nya modellen ligger medeltalet av boksluten de tre senaste åren som grund för andelarna som fördelas mellan huvudklasserna. Den andra huvudklassens, dvs. församlingsverksamhetens, andel av rambudgeten är nu 45,0 procent och församlingarnas procentandelar därav:

• Karleby finska församling 52,0 %,

• Karleby svenska församling 14,1 %,

• Kaustby och Ullava församling 12,0 %,

• Kelviå församling 10,5 %,

• Lochteå församling 8,0 %,

• Halso församling 3,4 %.

I den nya fördelningsprincipen bestäms församlingarnas bonus (30 %) utgående från medeltalet av rörelsemarginalens över-/underskott de tre senaste åren. Bonus som utbetalts tas inte i beaktande när följande års budget bereds.  Bonus utbetalas om samfällighetens överskott är minst lika stor som den sammanlagda bonussumman.  En eventuell överskridning av budgeten ska behandlas i gemensamma kyrkorådet.

Procentandelarna binds i två år, 2022 och 2023, och justeras vid eventuella strukturella förändringar. Uppföljning av den nya modellen görs i samband med beredningen av 2024 års budget, där bl. a. förändringar i verksamheten och huvudklassernas övriga kostnadsstruktur tas i beaktande.

2021-04-01 11:33:00.0