Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 27.5.2021

Utförandeklubba och kalender.

BEGRAVNINGSAVGIFTER FASTSTÄLLDES

Karleby kyrkliga samfällighets gemensamma kyrkoråd fastställde krematoriets avgifter. Priset för en kremation är 200 euro om den avlidnas hemkommun är inom samfällighetens område, för avlidna från andra orter är priset 350 euro. Eventuella leveranskostnader för en urna fastställdes till 60 euro.

Kyrkorådet fastställde också nya priser på underlagsbalkar och minnesskyltar. Priset för en minnesskylt är 145 euro och för underlagsbalk 150 euro. Det nya priset för skyltar till minnesmärket för överlåtna gravar fastställdes till 80 euro om det gäller uppgifterna för en person och 100 euro om det gäller uppgifterna för två personer. Priserna träder i kraft den 1.7.2021.

FÖRSÄLNING AV BJÖRKHAGENS FÖRSAMLINGSHEM

Man har beslutat att sälja församlingsfastigheten i Björkhagen för 150 000 euro till den som lämnade det högsta budet på Huutokaupat.com -tjänsten. Budgivningen avslutades den 18.5.2021 kl. 12 och 13 olika budgivare lämnade sammanlagt 139 bud. Det högsta budet var 112 725 euro. Efter förhandlingar med köpkandidaten justerades priset till 150 000 euro.

En fastighetstransaktion kräver godkännande av gemensamma kyrkofullmäktige och fastställelse av kyrkostyrelsen. Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner både försäljningspriset och köpebrevet samt underställer beslutet kyrkostyrelsen för fastställelse.

WALCKERORGEL TILL GAMLAKARLEBY STADSKYRKA

I budgeten för 2022 reserveras 20 000 euro ur investeringsplanen för planering av en eventuell återuppbyggnad av en Walckerorgel i koret i Gamlakarleby stadskyrka. Orgeln byggdes ursprungligen 1881 till träkyrkan i Gamlakarleby.

Gemensamma kyrkorådet beslöt i november 2019 att återuppbyggandet av Walckerorgeln planeras i samband med stadskyrkans grundrenoveringsprojekt, så att man kan besluta om båda projekten samtidigt.
Investeringsbeslutet om grundrenoveringen tas i gemensamma kyrkofullmäktige den 15.12.2021.

Gamlakarleby stadskyrka omfattas av remissförfarandet som kyrkolagen förutsätter. För att återuppbygga en orgel i romantisk stil i koret i en kyrka som representerar en annan tidsperiod har man begärt utlåtanden både från Museiverket och av arkitekten/huvudplaneraren Hanna Lyytinen som handhar kyrkans grundrenoveringsprojekt. 

Enligt museiverket ska en arkitekt/huvudplanerare som är insatt i kyrkinteriörer samt akustikexpert, byggnadskonstruktör och en ventilationsingenjör som är bekant med musiksalar anlitas för projektet. När planeringen är klar kan också en kostnadsberäkning på en eventuell återuppbyggnad sammanställas. Huvudplaneraren förordar i sitt utlåtande inte att Walckerorgeln placeras i Gamlakarleby stadskyrka.

Det tekniska förverkligandet, ekonomin och tidtabellen bör planeras omsorgsfullt när det gäller återuppbyggnad av orgeln, som lagrats sedan inventering och rengöring år 2013, så att den värdefulla egendomen på bästa sätt kunde betjäna församlingarna.

FASTSTÄLLNING AV SKATTEPROCENT FÖR ÅR 2022 

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige fastställer kyrkoskatteprocenten för år 2022 till 1,7 procent. Således förblir kyrkoskatten på samma nivå som i år. 

MÖJLIGHET TILL ELEKTRONISKA MÖTEN

Den ändring av kyrkolagen som gäller elektroniska sammanträden trädde i kraft 15.3. 2021. Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige fastställer en ändring i gemensamma kyrkofullmäktiges arbetsordning så att möjligheten att kalla till samt att ordna elektroniska sammanträden beaktas. Den fastställda arbetsordningen tas i bruk genast. 

Man beslöt att även gemensamma kyrkorådets reglemente uppdateras så att det blir möjligt att kalla till samt att ordna elektroniska sammanträden.

Även fastighets- och begravningsväsendets instruktion uppdateras så att det blir möjligt att kalla till samt att ordna elektroniska sammanträden. Ändringen föreslås träda i kraft genast.

REKOMMENDATION OM REDOGÖRELSE ÖVER BINDNINGAR

Gemensamma kyrkorådet beslöt att enligt kyrkostyrelsens rekommendation ta i bruk anmälan om bindningar, och inleda beredningen av den ändring i instruktionen som krävs. Under nästa valperiod börjar man ta in redogörelser över bindningar.

Målet med den givna rekommendationen (kyrkostyrelsen 16.3.2021) är att främja en enhetlig praxis vid redogörelse för bindningar och även uppmuntra till större öppenhet och transparens inom församlingarnas, de kyrkliga samfälligheternas, stiftens och kyrkostyrelsens förvaltning. Samtidigt strävar man efter att trygga kyrkans medlemmars förtroende för att förvaltningen är oberoende och opartisk.

Med bindning avses en eventuell intressekonflikt, att omständigheterna skapar en risk för att det främsta målet hos en förtroendevald eller en tjänsteinnehavare, dvs. att fatta objektiva beslut, påverkas av ett sekundärt mål, till exempel egen eller en närståendes fördel.

Eftersom det inte finns någon lagstadgad skyldighet till att redogöra för bindningar, kan en sådan skyldighet inte heller åläggas genom organets beslut. En förtroendevald eller ledande tjänsteinnehavare kan också meddela att hen inte har bindningar.

I kyrkliga samfälligheter borde ordföranden för församlingsråden och gemensamma kyrkorådet, vice ordföranden, medlemmar samt personliga ersättare ge en redogörelse över bindningar. Det rekommenderas att också ordförande och vice ordförande för gemensamma kyrkofullmäktige, som har närvaro- och uttalsrätt vid gemensamma kyrkorådets sammanträden, redogör för sina bindningar.

Utöver kyrkoherdarna rekommenderas att en redogörelse över bindningar begärs av ledande tjänstemän som tilldelats en betydande beslutsbefogenhet eller som regelbundet presenterar ärenden.

Ändringar i gemensamma kyrkorådets reglemente ska godkännas av gemensamma kyrkofullmäktige. Beslutet ska underställas domkapitlet i Uleåborgs stift.

BESÄTTNING AV TJÄ TJÄNSTEN SOM PERSONALCHEF

Gemensamma kyrkorådet beslöt att välja ekonomie magister Jaana Peltoniemi till den lediganslagna tjänsten som personalchef vid Karleby kyrkliga samfällighet. Som reserv valdes restonom (YH) Mari Lehtiheimo.

När ansökningstiden den 10 maj 2021 kl. 16 gick ut hade tjänsten hade sökts av 16 personer, varav fem kallades till intervju.

Tjänsten besätts den 1 oktober 2021 eller enligt överenskommelse. Den som valts till tjänsten ska före anställningen inleds förete ett godtagbart läkarintyg över sitt hälsotillstånd.  Prövotiden är sex månader. 

2021-05-28 15:32:00.0