Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 17.6.2021

Ordförandeklubba.

GRUNDADE AV NATURSKYDDSOMRÅDE

Gemensamma kyrkorådet godkände att det cirka 12 hektar stora skogsområdet på Siirtola gård vid Ullavas Ahvenlampi ansöks om att bli ett naturskyddsområde.

Skogsvårdsföreningen Keskipohja har bedömt om området uppfyller de skyddskriterier som krävs i Metso-programmet och utarbetat en ansökan om godkännande av området som ett naturskyddsområde. Området erbjuds som ett permanent, privat naturskyddsområde som förblir i markägarens ägo.

Ahvenlampi ligger i den nordvästra delen av Ullava, cirka 32 km fågelvägen från Karleby centrum. Området har omkring nio hektar hedskog och över 150 år gamla tallar med sköldbark som är viktiga för naturens mångfald. Priset på områdets träd uppskattas till nästan 70 000 euro, varav det finns cirka 1300 kubikmeter stockar och 470 kubikmeter massaved.

Områdets naturvärden går före dess ekonomiska värden. I kyrkliga samfällighetens verksamhet är respekt för naturvärden, presentation och främjande av skogarnas mångfald i balans med den godkända fastighetsstrategin.

UTVIDGNING AV KARLEBY REGIONCENTRALREGISTER

Perho församling och Vetil församling går med i Karleby regioncentralregister den 1 januari 2022. Gemensamma kyrkorådet bemyndigar Karleby regioncentralregisters registerchef och Karleby kyrkliga samfällighets förvaltningsdirektör att underteckna det avtal som upprättas med församlingarna som ansluter sig till regioncentralregistret.

Perho församlings kyrkofullmäktige beslutade den 4 maj 2021 om att gå med i Karleby regioncentralregister. Vetil församlings kyrkofullmäktige tog motsvarande beslut den 13 april 2021.

Enligt kyrkostyrelsens linjering från december 2018 kommer enskilda församlingar från början av år 2022 inte längre att sköta myndighetsuppgifter relaterade till lagstadgade kyrkliga förrättningar och folkbokföring, utan de kommer att utföras i regioncentralregister som bildas av församlingarna. Centraliseringen gör att församlingarna kan fokusera på kyrkans grundläggande uppdrag.

Den 23 april 2020 godkände gemensamma kyrkofullmäktige ett avtal genom vilket en församling som inte tillhör kyrkliga samfälligheten kan gå med i Karleby regioncentralregister.

FORTSÄTTNING AV SAMARBETSAVTALET MED FINLANDS SJÖMANSKYRKA R.F.

Gemensamma kyrkorådet godkände fortsättningen av samarbetet med Finlands sjömanskyrka r.f. till år 2021.

Karleby kyrkliga samfällighet har i flera år stött Finlands sjömanskyrkas verksamhet, särskilt för Karleby sjömanskyrkas del. För år 2021 har enligt avtalet ett bidrag på 20 000 euro reserverats i samfällighetens budget.

I Karleby är Finlands sjömanskyrkas verksamhetspunkt sjömanskyrkan i Yxpila hamn. Karleby sjömanskyrka utför kyrkligt arbete för sjöfarare som kommer till hamnen i Karleby, oberoende av deras nationalitet eller religion. Samfälligheten vill stödja Karleby sjömanskyrkas verksamhet för utländska sjöfarare som kommer till hamnen i Karleby.

VAL AV SPECIALYRKESMAN

Gemensamma kyrkorådet valde Seppo Niemi till specialyrkesman från och med den 1 juli 2021. Kennet Granlund valdes till reserv. Tjänsten har en provperiod på fyra månader.

Specialyrkesmannen arbetar som krematorieskötare samt som kyrkvaktmästare och gravgrävare.

Ansökningsperioden för den lediga tjänsten som specialyrkesman slutade den 26 maj 2021. Åtta ansökningar togs emot inom tidsfristen och tre sökande var inbjudna till intervju.

2021-06-17 18:09:11.0