Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 18.11.2021

Utförandeklubba och kalender.

En knapp miljon till investeringar i Karleby kyrkliga samfällighets budget för 2022

Karleby kyrkliga samfällighets gemensamma kyrkoråd föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige fastställer budgeten för år 2022.

Sammanlagt har 910 000 euro budgeterats i investeringskostnader. Till sockenkyrkans fasadrenovering har 325 000 euro reserverats och 335 000 euro till inledandet av Gamlakarleby stadskyrkas renovering nästa år. Det inkommande församlingsvalet har också beaktats i budgeten.

Budgeten förutspår ett fortsatt balanserat läge i samfällighetens ekonomi. Verksamhetsintäkterna nästa år beräknas till 2,1 miljoner euro och -utgifterna till 11,3 miljoner euro, vilket ger - 9,2 miljoner euro i verksamhetsbidrag. 
Intäkterna från kyrkoskatten beräknas nästa år uppgå till 10,3 miljoner euro och den statliga finansieringen till ca en miljon euro, vilket ger ett årsbidrag på en knapp miljon, dvs. 975 890 euro. Räkenskapsperiodens resultat visar ett underskott på 54 870 euro.

Karleby kyrkliga samfällighets budget 2022 grundar sig på kyrkoskatteprocenten 1,70, som gemensamma kyrkofullmäktige fastslog i juni.
Gemensamma kyrkofullmäktige behandlar budgeten på sitt sammanträde den 14.12.2021.

 

Planerna på att återuppbygga Walcker-orgeln ges upp

Gemensamma kyrkorådet beslöt att avbryta planeringen av Walcker-orgelns återuppbyggnad i Gamlakarleby stadskyrka och stryka investeringsanslaget (20 000 e) för ändamålet ur budgetförslaget 2022.

Walcker-orgeln är ursprungligen byggd 1881 för träkyrkan i Gamlakarleby, och planen var att återuppbygga den i Gamlakarleby stadskyrkas kor i samband med renovering.

Eftersom Gamlakarleby stadskyrka faller inom ramen för utlåtandeförfarandet som kyrkolagen förutsätter, begärde man utlåtanden om uppbyggande av orgeln i romantisk stil i en kyrka som representerar en annan tidsepok, av museiverket och av Hanna Lyytinen, arkitekt och huvudplanerare för renoveringen.
Museiverkets utlåtande var även efter tilläggsutredningar negativt. Utlåtandet motiverades med orgelns stora storlek och kyrkans och orgelns olika stilar. Huvudplaneraren ställde sig inte heller positivt till återuppbyggandet av Walcker-orgeln i Gamlakarleby stadskyrka.

Walcker-orgeln har inventerats och rengjorts 2013 och bibehålls i samfällighetens ägo, och en god förvaring ombesörjs också i fortsättningen. 

 

Antti Ojajärvi valdes till gårdskarl i samfälligheten

Gemensamma kyrkorådet valde Antti Ojajärvi till den lediganslagna platsen som gårdskarl från den 20.12.2021 eller enligt överenskommelse. Aki Uunila valdes som reserv.

Platsen hade 16 sökanden och fyra personer kallades till intervju. Vid utvärderingen av de sökande beaktades utbildning, arbetserfarenhet och branschkännedom samt kunskaper i de båda inhemska språken. B-körkort och beredskap att använda egen bil förutsattes.  En sex månaders prövotid tillämpas.

2021-11-19 08:38:00.0