Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 2.12.2021

Ordförandeklubba.

BIDRAG SÖKS FÖR RESTAURERING AV KARLEBY SOCKENKYRKAS FASAD

Gemensamma kyrkorådet beslöt att ansöka om 200 000 euro i understöd avsedda för upprätthållande av kyrkans kulturarv, för restaureringsarbetet av sockenkyrkans fasad. Projektets kostnadsberäkning uppgår till ca 450 000 euro.

Den medeltida stenkyrkans rappade fasad är i akut behov av restaurering. Planen är att restaureringsarbetet i sin helhet genomförs under 2022. Karleby sockenkyrka är skyddad med hänvisning till kyrkolagen och fornminneslagen. Museiverket och Kyrkostyrelsen har varit delaktiga i planeringen och förverkligandet av projektet. Huvudplanerare är arkitektbyrå Hanna Lyytinen Oy.

Gemensamma kyrkorådet beslöt att enligt förvaltningsdirektörens förslag justera investeringsplanen för år 2022 genom att höja anslaget för sockenkyrkans fasadrestaurering med 100 000 euro, eftersom man utgående från inkomna offerter kan konstatera att 350 000 som tidigare budgeterats, inte kommer att täcka kostnaderna. I anslagen bör också olika anskaffningsbehov beaktas, såsom renovering av portarna och pardörrarna till klocktornet samt behovet av ny automatik för klockringning.

Om Kyrkostyrelsen beviljar medel för projektet, minskar behovet av tilläggsbudget med den beviljade understödssumman. 

 

RESTAURERING AV MANNBORG-HARMONIUM

Karleby kyrkliga samfällighets Mannborg-harmonium restaureras år 2022.

Mannborg-harmoniet är det största harmoniet som samfälligheten äger, och är också den mångsidigaste och den enda som klarar av att ackompanjera församlingen vid tillfällen med över etthundra personer.  Efter restaurering skulle harmoniet placeras i Anders-salen i Karleby församlingshem, för att användas vid minnesstunder och gudstjänster för att ackompanjera psalmsång.

För tillfället finns det, förutom en flygel, ett medelstort harmonium i Anders-salen, som skulle kunna flyttas till en mindre församlingssal. 

2021-12-03 09:50:09.0