Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 24.2.2022

Ordförandes klubba.

GAMLAKARLEBY STADSKYRKAS UPPDATERADE PROJEKTPLAN OCH UTRUSTNING FÖR STRÖMNING

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner den uppdaterade projektplanen för Gamlakarleby stadskyrka, samt de utlåtanden som församlingsråden och Museiverket gett. 

De mest betydande tilläggen till projektplanen är reparation av ytterväggarna samt behovet av en mera omfattande renovering av dränering och avlopp.

Det gamla värmedistributionsnätet kan bibehållas, men däremot förnyas värmeväxlingen och fastighetsautomationen helt. Förutom att bygga ett maskinellt ventilationssystem övervägs att effektivera det nuvarande maskinella frånluftssystemet genom att bygga ändamålsenliga kanaler för tilluft.

Projektplanen beaktar även kyrkans wc-utrymmens antal och funktionalitet samt tillgänglighet. Möjligheten att göra utrymmen mera barnvänliga undersöks också. Större flexibilitet har också önskats i kyrkosalens främre del.

Anskaffning av fast utrustning för att strömma evenemang på webben har planerats till samfällighetens åtta kyrkor. Eftersom det enligt kyrkolagen är fråga om en väsentlig ändring av kyrkosalen, föreslår gemensamma kyrkorådet att gemensamma kyrkofullmäktige begär kyrkostyrelsens utlåtande i ärendet. 

Gamlakarleby stadskyrka har fungerat som pilotprojekt, och här har utrustningen installerats och testats. I de andra kyrkorna inleds installeringsarbetet under våren, och är klart till hösten. 

Museiverket förordar Gamlakarleby stadskyrkas renoverings- och ändringsarbete enligt projektplanen. 

FÖRSÄLJNINGSPROCESSEN AV BJÖRKHAGENS FÖRSAMLINGSHEM

Den andra auktionsrundan av Björkhagens församlingshem på sajten Huutokaupat.com avslutades den 21.2.2022 klockan 12. Gemensamma kyrkorådet bekantade sig med de bud som inkommit och beslöt enligt förvaltningsdirektörens förslag, att föreslå att gemensamma kyrkofullmäktige godtar försäljningen till den part som gett det högsta budet. Gemensamma kyrkofullmäktige tar beslut i ärendet på sitt möte den 24 mars, varefter försäljningsbeslutet underställs kyrkostyrelsen för  fastställelse.

Den tidigare fastighetstransaktionen av Björkhagens församlingshem via Huutokaupat.com strandade på köparens finansieringsproblem. 

NYTTJANDERÄTTS- OCH ARRENDEAVTAL FÖR VINDKRAFTSPARKERNAS LANDOMRÅDEN

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner avtalen som gäller tre olika vindkraftsprojekt samt att besluten underställs Uleåborgs domkapitel för fastställelse.

Avtalen gäller Akkalankangas och Pihtineva vindkraftsparker i Karleby samt Kaukasenneva i Kannus.

INDRAGNING AV KAPLANSTJÄNST OCH GRUNDANDE AV FÖRSAMLINGSPASTORSTJÄNST I KELVIÅ FÖRSAMLING

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige grundar en församlingspastorstjänst i Kelviå församling från den 1.11.2022 och drar in kaplanstjänsten i samma församling från den 31.10.2022.

Kelviå församlings församlingsråd föreslår att kaplanstjänsten dras in och att en församlingspastorstjänst grundas av ekonomiska skäl. Församlingsrådet anser också att rekryteringen av en församlingspastor till en liten landsortsförsamling kan vara lättare än att besätta en kaplanstjänst.

2022-02-24 19:01:32.0