Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet – beslut från mötet 1.12.2022

Nuija_Ja_Kalenteri (2).jpg

Planerna på den grundliga renoveringen av Gamlakarleby stadskyrka framskrider

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner översiktsplanen och de väsentliga förändringarna i kyrkosalen. De nyaste tilläggen gäller nya wc-utrymmen, samt foajén, sakristian och sidoläktarens undre del. Museiverket förordar i sitt utlåtande den 18.11.2022 de presenterade förändringarna. Renoveringsarbetet planeras starta i augusti 2023. Beslutet underställs Kyrkostyrelsen för fastställelse.

Utvidgning av Kaukasenneva vindkraftspark

Gemensamma kyrkorådet föreslår att gemensamma kyrkofullmäktige godkänner avtalen med Puhuri Oy, som gäller utvidgningen av vindkraftsprojektet Kaukasenneva. Avtalen gäller Karleby kyrkliga samfällighets fastigheter Furuluoto, Saukko och Lapinlinna. Utvidgningen sträcker sig norr om det redan tidigare planlagda och under uppbyggnad varande området. Arrendetiden är 35 år från byggstarten. Tre till fem vindkraftverk planeras på utvidgningsområdet. Beslutet underställs domkapitlet i Uleåborgs stift för fastställelse.

Jeanette Byskata valdes till lönesekreterare

Gemensamma kyrkorådet valde enligt förvaltningsdirektörens förslag Jeanette Byskata till lönesekreterare från den 1 januari 2023 eller enligt överenskommelse. Åtta behöriga personer sökte platsen som lönesekreterare. Fem personer kallades till intervju. Flytande muntliga och skriftliga kunskaper i de båda inhemska språken, erfarenhet av ekonomiförvaltning samt kännedom om församlingsarbete betonades som meriter för befattningen. 

Sjukhussjälavårdens samarbete fortsätter med  Mellersta Österbottens välfärdsområde

Gemensamma kyrkorådet godkände förvaltningsdirektörens avtalsförslag om sjukhussjälavårdens samarbete med Mellersta Österbottens välfärdsområde från början av år 2023. Avtalet omfattade samma centrala principer som det tidigare samarbetsavtalet mellan Soite och Karleby kyrkliga samfällighet. Sjukhussjälavårdsarbete har gjorts vid Mellersta Österbottens centralsjukhus och Karleby hälsocentral sedan 1971. Församlingarnas och sjukhusorganisationens samarbete grundar sig på en gemensamt godkänd instruktion för sjukhussjälavården.

Kungörelseförfarande på Kelviå begravningsplats
Gemensamma kyrkorådet beslutade att inleda kungörelseförfarande gällande oskötta gravar på Kelviå begravningsplats. Kyrkolagen förutsätter att en grav skall skötas på ett för begravningsplatsen värdigt sätt. Den som innehar gravrätten svarar för gravskötseln.
Gravrättsinnehavaren ska inom ett år efter att beslutet har delgetts honom eller henne iståndsätta graven. Gör han eller hon inte det, kan gemensamma kyrkorådet förklara gravrätten förverkad.
Kungörelseförfarandet torde ge ca 50 gravplatser till användning. Kungörelseförfarande användes senast år 2006 på Marie begravningsplats.

Prästgårdsföreningen hyr Chydenius prästgård

Gemensamma kyrkorådet godkände avsiktsförklaringen om uthyrning av prästgården på Kyrkbacken till  Anders Chydenius prästgårdsförening. Avsiktsförklaringen gör det möjligt för föreningen att ansöka om finansiering för renoveringsarbetet.

Prästgården på Kyrkbacken är en av de äldsta i Finland, och ägs av Karleby kyrkliga samfällighet. Den 1737 uppförda prästgården i karolinsk stil är känd som Chydenius prästgård, och den mest kända personen som bott i huset är kyrkoherde Anders Chydenius. Han skötte sin tjänst i prästgården från år 1770 fram till sin död 1803.

Karleby kyrkliga samfällighet har ingen egentlig användning för prästgården, men byggnaden är en gedigen del av den värdefulla miljön på Kyrkbacken. Redan det historiska värdet förutsätter att prästgården hålls i ett värdigt skick.

Prästgårdsföreningen har för avsikt att fortsätta renovera byggnaden invändigt. Det ligger också i samfällighetens intresse att byggnaden iståndsätts. I samfällighetens budgetförslag år 2023 har 190 000 euro budgeterats för renovering av spåntaket.

Restaureringsbidrag för vinkanna

Gemensamma kyrkorådet beslöt att från Kyrkostyrelsen ansöka om  5 000 euro i restaureringsbidrag för en kulturhistoriskt värdefull vinkanna i Kelviå kyrka.

Kannan i silver har tjänat sedan 1740 i tre olika kyrkor i Kelviå. Den har reparerats med tenn och lämpar sig som sådan inte för livsmedelsbruk.  Enligt expertutlåtande är det möjligt att återställa kannan, varefter den kunde användas i ytterligare hundratals år.

2022-12-02 08:29:47.0