Till nyhetslistan

Ökade problem med den mentala hälsan syns i kyrkans familjerådgivning

En röd knop.

Familjerådgivningen kan hjälpa och stöda i svåra situationer och livskriser.

Det märks allt oftare i kyrkans familjerådgivning att klienterna har problem med den mentala hälsan. Familjerådgivningscentralerna har sedan 2020 besvarat enkäter om vilka trender som syns i familjerådgivningen. Utifrån enkätresultaten har psykiska problem synts i familjerådgivningen framför allt från 2022 (62 procent av svarandena var då av den åsikten). I enkäten 2023 sa hela 83 procent att klienternas psykiska problem har ökat.

Enligt årets enkät kommer familjerådgivningsklienternas oro och vånda för ekonomin på andra plats. I samtalen lyfter man också fram föräldrarollen och sin oro för den, våld i nära relationer, bruk av alkohol och andra rusmedel, och skärmberoende.

Frågor som anknöt till föräldraskap låg speciellt på ytan under coronapandemin. I enkäten 2020 var oron över föräldrarollen klienternas största orosmoln. Också oron för ekonomin och våld i nära relationer syns allt oftare i samtalen 2020 och 2021.

Kyrkans familjerådgivning erbjuder avgiftsfritt stöd i parrelationen

Familjerådgivningen erbjuder möjlighet att tala med professionella om frågor som rör parrelationer och familj eller frågor som är svåra i ens eget liv. En klient kan komma ensam, tillsammans med sin partner eller någon annan närstående. Medlemskap i kyrkan är inget krav på klienten och tjänsterna är avgiftsfria. Ungefär hälften av kyrkans familjerådgivningscentraler har avtal med regionens välfärdsområde.

– Ofta funderar de som behöver stöd i parrelationen om deras problem är så akuta att det lönar sig att ta kontakt. Många gånger tänker man att det inte finns lediga tider. I nuläget kan faktiskt merparten av familjevårdscentralerna ta emot alla klienter som vill ha hjälp. I stora tillväxtcentra kan situationen vara en annan. Alla centraler ger också tjänstevägledning så det lönar sig att modigt ta kontakt, säger Sari-Annika Pettinen som är kyrkostyrelsens sakkunniga i familjefrågor och familjerådgivning.

Kyrkans familjerådgivning sker ansikte mot ansikte, över videolänk eller på telefon. Under coronatiden togs möjligheten till rådgivning över videolänk i bruk överallt och möjligheten finns nu parallellt med familjerådgivning på plats.

Runt om i Finland finns sammanlagt 37 familjerådgivningscentraler, en av dem i Karleb; Mellersta Österbottens Familjerådgivningscentral.
De har närmare 180 utbildade anställda. Under 2022 hade familjerådgivningen över 17 000 enskilda klienter. Antalet klientbesök uppgick till över 56 000.

Text: Kyrklig tidningstjänst
Bild: Unsplash

2023-09-07 11:14:00.0