Till nyhetslistan

Gemensamma kyrkorådet för Karleby kyrkliga samfällighet – beslut från mötet 9.11.2023

Ordförandes klubba.

Karleby kyrkliga samfällighets budget 2024 fastställs i december

Karleby kyrkliga samfällighets ekonomi ser stabil och tämligen balanserad ut. Med hänsyn till den nya skatteintäktsprognosen är utsikterna för de kommande åren också positiva, även om medlemsantalet i församlingarna fortsätter att minska.

I den kyrkliga samfällighetens budgetförslag för år 2024 förväntas intäkterna uppgå till ca 2,5 miljoner euro. Verksamhetsbidraget skulle visa ett underskott på knappt 10 miljoner euro och årsbidraget blir ca 1,1 miljoner euro. Efter avskrivningar och  nedskrivningar beräknas räkenskapsperiodens resultat uppgå till 1 760 euro. Skatteintäkterna beräknas bli ca 11 miljoner euro nästa år. Av verksamhetsbidraget styrs 48 procent till församlingsverksamheten och investeringar planeras för ett belopp på nästan 1,3 miljoner euro, vilket är ca  250 000 euro mer än föregående år.  Finansieringsanalysen skulle visa ett minus på  ca 360 000 euro.

Gemensamma kyrkorådet begär om församlingsrådens och samarbetskommitténs budgetutlåtanden innan den 28.11, och presenterar budgeten för år 2024 för gemensamma kyrkofullmäktige för fastställelse i december 2023. 

Arbetsgrupp söker lösningar för församlingshemmet i Ullava

Arbetsgruppen med uppgift att utreda situationen angående verksamhetsutrymmena i Ullava hade sitt första möte den 25.10.2023. Församlingshemmet har dålig inomhusluft, låg användningsgrad och dyra driftskostnader.  Arbetsgruppen strävar efter att komma fram med en lösning för gemensamma kyrkorådet under år 2024.

Under det första mötet beslöts bland annat om åtgärder såsom rengöring av dagklubbens ventilation. Ungdomslokalen töms och ställs in på grundvärme och verksamhet hålls tills vidare i andra utrymmen i församlingshemmet.

På mötet planerades även ett infotillfälle där information om nuvarande och framtida åtgärder delges församlingsmedlemmarna.

Materialet till spåntaket på gamla prästgården på Kyrkbacken tas från samfällighetens egen skog

Gemensamma kyrkorådet beslöt att starta en uppdatering av skogsbruksplanen för fastigheten Furuluoto i Kannus för att kunna lämna en del av området utanför det egentliga skogsbruket, och reservera trädbeståndet för framtida behov av material till takspån.

Samfälligheten har sju kulturhistoriskt värdefulla byggnader med spåntak i sin ägo. Underhåll och renovering av dessa kräver regelbundet anskaffning av virke som lämpar sig för tillverkning av takspån. Det gäller Karleby sockenkyrka, Kyrkbackens gamla prästgård, Lochteå kyrka, Kaustby kyrka och klocktorn samt Halso kyrka och klocktorn.

Den kyrkliga samfällighetens investeringsplan för år 2024 omfattar reparation eller förnyelse av spåntaket på Kyrkbackens gamla prästgård samt tjärning av kyrktaket i Lochteå samt tjärning av taken på kyrkan och klocktornet i Kaustby. Det krävs upp till 15 000 nya takspån för att renovera prästgården (uppskattningsvis 100 m3virke). Enligt den lokala skogsvårdsföreningen växer gammal furuskog med hög andel kärnvirke som lämpar sig för tillverkning av takspån på skogsfastigheten Furuluoto. Avverkningen kan göras som plockhuggning, vilket främjar skogens naturliga förnyelse. 

Gemensamma kyrkorådet befullmäktigade samfällighetens fastighetschef att ingå avtal om avverkning på skogsfastigheten Furuluoto, för att möta de behov som renoveringen av spåntaket på Kyrkbackens gamla prästgård ger upphov till.  

Karleby kyrkliga samfällighet ingår städtjänstavtal med RTK-Palvelu Oy

Gemensamma kyrkorådet valde RTK-palvelu Oy till städfirma i Karleby församlingscenters A-del, Marie förrättningskapell samt servicebyggnaderna på Anna och Elisabeth begravningsplatser för åren 2024-2026. Städningen konkurrensutsattes och inom given tid fick man tre erbjudanden; N-Clean Oy, Sol Palvelut Oy och RTK-Palvelu Oy.

Innan konkurrensutsättningen utreddes även möjligheten att städningen skulle skötas internt av den kyrkliga samfälligheten. Enligt utredningen skulle städningstjänsten blivit dyrare som eget arbete.

Arrendeavtal om betesmark i Lochteå förlängs

Gemensamma kyrkorådet godkände utarrenderingen av Lochteå prästgårds betesmarker åt Saija Niemi-Erkkilä och Sami Erkkilä. Avtalet gäller i fem år. För att arrendatorn ska ha rätt att få miljöstöd bör ett nytt arrendeavtal för tiden 1.1.2026–31.12.2030 göras. Det nuvarande avtalet mellan fårfarmaren Sami Erkkilä och den kyrkliga samfälligheten löper ut den 31.12.2025.

För den kyrkliga samfälligheten är området av föga intresse på grund av storlek och jordmån. Det är därför ändamålsenligt att arrendera objektet utan anbudstävlan till den nuvarande aktören, som varit verksam på området sedan 2016.

Fastställande av Karleby kyrkliga samfällighets grundstadga, förvaltningsstadga och ekonomistadga

Gemensamma kyrkorådet presenterade Karleby kyrkliga samfällighets nya ekonomistadga för gemensamma kyrkofullmäktige för fastställande. Samfällighetens stadgar förnyas för att de ska föIja den nya kyrkolagen.  Gemensamma kyrkorådet har förberett en grundstadga, förvaltningsstadga och ekonomistadga till behandling av gemensamma kyrkofullmäktige i december. Den kyrkliga samfällighetens församlingar förbereder alla en egen förvaltningsstadga.

Jubelåret 2000 -fondens medel utdelas till samfällighetens diakonifonder

Gemensamma kyrkorådet beslöt, att Karleby kyrkliga samfällighets andel av Jubelåret 2000-fondens medel delas till den kyrkliga samfällighetens gemensamma diakonifond i proportion med församlingarnas medlemsantal. Eftersom den av Karleby stad och Karleby kyrkliga samfällighet grundade fonden Jubelåret 2000 har beslutats att lösas upp realiseras de resterande medlen och delas mellan grundarna i den proportion som de skänkt startkapital till fonden. Summan som delas är sammanlagt ungefär 150 000 euro varav den kyrkliga samfällighetens andel är en dryg fjärdedel.

Fondens mål var att stöda verksamhet som hjälper utslagna personer att bli självständiga samhällsmedlemmar. För att nå målen ordnades insamlingar och man tog emot donationer och testamenten.

Gemensamma kyrkorådet antecknade följande tjänstemannabeslut:

Viesatek Oy från Seinäjoki har valts till entreprenör för sanering av Gamlakarleby stadskyrkas regn- och avloppssystem.

Arkitektbyrå Jorma Teppo Oy från Ulelåborg har valts till arkitektplanerare för Halso kyrkas ombyggnadsarbete. Arkitektplaneraren fungerar som projektets huvudplanerare och förbereder material åt Museiverket för begäran om utlåtande.

2023-11-09 18:00:43.0