Till nyhetslistan

Begravning startskott till Segerstråle-samling

Johan Candelin avtackas för arbetet i bildkonstarbetsgruppen

Lennart Segerstråles verk Livets källa.

Lisen Forsgård

Som nyvald biskop i Burma lämnar Johan Candelin sitt uppdrag som medlem i Karleby kyrkliga samfällighets bildkonstarbetsgrupp, som bland annat handhar skötseln av den unika Lennart Segerstråle samlingen som finns i Karleby kyrkliga samfällighets ägo.

- Det är tack vare Johan Candelin och hans föräldrar Hemming och Margareta Kankkonen vi har landets största offentliga Lennart Segerstråle-konstsamling i kyrkliga samfällighetens ägo, berättar Kristina Holm, sekreterare i bildkonstarbetsgruppen. 
- Det har varit ett nöje att jobba med Johan och tack vare hans stora kunnande och intresse har vi kunnat utöka vår Segerstråle-samling med flera nya verk, säger Holm.

Den unika samlingen startade med en begravning.
-I slutet på 1970-talet förrättade min far, Hemming Kankkonen, en begravning och efter begravningen gav de anhöriga honom ett kuvert med 10 000 mark som en gåva till församlingen. Pengarna satsades på en tavla av den finlandssvenska konstnären Lennart Segerstråle och verket hette Återseendet, berättar Johan Candelin om starten.
Några år senare såg den dåvarande kyrkoherden, Johan Candelin, en stor målning av Segerstråle i ett galleri i Helsingfors. Församlingscentret i Karleby var nybyggt och Candelin tyckte att denna tavla skulle vara ypperlig som altartavla i Mikaelsalen.
- Vi hade ju inga pengar till konstverket, så jag kom på den lysande idén att i samband med en predikan fråga, ifall någon skulle kunna tänka sig att skänka en gåva så att vi kunde anskaffa verket. Redan samma kväll ringde en person och bad om kontonumret och på måndagen var pengarna på kontot, berättar Candelin.

Verket som köptes var en delskiss till altarfresken Livets källa, som finns i Rovaniemi kyrka. Motivet föreställer Kristus som träder fram ur Lapplands mörker. Hela den vänstra sidan, som alltså är den del som avbildats i Mikaelsalen altartavla, uttrycker hur man tar emot Kristus medan den högra sidan symboliserar människans nej till frälsning. 
Eftersom församlingscentret var nybyggt fanns det många tomma väggar att pryda med tavlor. Därför tog man kontakt med Segerstråles anhöriga med en förfrågan om att få köpa fler av konstnärens sakrala verk. De anhöriga ställde sig positiva till idén att få en sådan lämplig omgivning till konstverken så de både sålde och lånade ut tavlor till Karleby kyrkliga samfällighet. I samma veva som samlingen blev till, firades också 100-årsminnet av Segerstråles födelse. Några konstverk har senare också införskaffats via konstgallerier.

Hallintojohtaja Anne Jokela, kuvataidetyöryhmän sihteeri Kristina Holm ja Johan Candelin Mikael-salin alttaritaulun edessä.

Förvaltningsdirektör Anne Jokela (till vänster) och Kristina Holm,  sekreterare i bildkonstarbetsgruppen, tackar Johan Candelin för hans ovärderliga arbete med framför allt Lennart Segerstråle-konstsamlingen. Bild: Lisen Forsgård
 

Konstprofessor Lennart Segerstråle (1892-1975) var en vän av naturen och i början av sin karriär ägnade han sig konsekvent åt att måla naturmotiv, gärna djur och framför allt fåglar. Speciellt hans fågelmotiv blev populära och har fortfarande idag ett högt auktionsvärde. 
Strax innan kriget kom tron att börja spela en stor roll i Segerstråles liv och det märktes även i hans konst. Han ville avbilda Bibelns budskap och den kristna tron och både försoningen och uppståndelsen är teman som präglat hans konst. På ett mer allmänt plan avbildar freskerna det goda och det onda, den eviga kampen mellan ljus och mörker. Detta tema utnyttjade Segerstråle senare i flera verk och i synnerhet i sin kyrkliga produktion. 

Segerstråle blev under sin 60 år långa karriär en av självständighetstidens främsta monumentalmålare med en bred produktion som omfattar många fresker samt glas- och altarmålningar i kyrkor i både Finland och Sverige. Han utförde monumentalmålningar även på fabriks- och bankkontor, varav Finlandiafreskerna i Finlands Banks huvudkontor kan ses som ett av hans största och mest kända konstverk.

Idag består kyrkliga samfällighetens Lennart Segerstråle-samling av ca 60 sakrala konstverk. Många av verken är förarbeten och skisser till Segerstråles stora kompositioner. Således ger den en nyanserad uppfattning om hans breda konstnärskap och hans inspirationskällor. Samlingen kan ses på de årliga rundvandringar som ordnas av Karleby kyrkliga samfällighet varje vår och höst, med undantag under corona-pandemin. En guidad rundvandring arrangeras i mån av möjlighet även för grupper intresserade av samlingen. 

2021-05-05 14:16:00.0